- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât de mult s-au scumpit prețurile biletelor de avion în 2023. Sărăcire la foc automat a românilor

24 Jul, 13:42 • Stefan Simion
Inflația continuă sărăcirea la foc automat a românilor. Așa cum era de așteptat, companiile aeriene și-au „ajustat" prețurile. Cea mai ieftină companie a majorat tarifele biletelor cu 42% în ultimul an. 
Cât de mult s-au scumpit prețurile biletelor de avion în 2023. Sărăcire la foc automat a românilor

Irlandezii de la Ryanair au încheiat primul trimestru din acest an financiar cu un profit de aproape patru ori mai mare decât în cel din 2022, marcat de criza COVID. Totuși, compania și-a redus estimările privind numărul de pasageri transportați, din cauza întârzierilor privind livrarea aeronavelor Boeing.

Față de anul trecut, prețul mediu al unui avion a ajuns la 49 de euro (preț de start, fără bagaj inclus, alegerea locului, taxe suplimentare etc.). Practic, este vorba despre o majorare a prețurilor cu 40%.

De asemenea, veniturile suplimentare, altele decât cele obținute din vânzarea de bilete, au crescut cu 15%, la 1,8 miliarde de euro.

Totuși, au crescut și costurile operaționale, de 2,84 miliarde de euro, pe fondul scumpirii combustibililor, a creșterilor salariale, a tarifelor mai mari percepute de controlorii de trafic aerian.

În total, veniturile companiei irlandeze au consemnat o creștere de 40%, precizează Economica.

Nu doar scumpirile au fost problemele românilor.

Zboruri amânate și anulate la foc automat

Cetățenii care au călătorit cu avionul în luna iunie a acestui an s-au confruntat cu 55% mai multe zboruri anulate decât în luna anterioară.

Zborurile din cea de-a doua parte a zilei sunt mai predispuse la întârzieri şi anulări, potrivit unei analize realizate de un tur-operator online.

„(…) Totodată, din totalul de modificări ale orarului de zbor, 59% au fost întârzieri mai mici de 5 ore şi aproximativ 14% întârzieri de peste 5 ore.

Practic, sute de mii de români au fost afectaţi doar în ultimele 2 luni şi jumătate, iar surprizele neplăcute nu par a se termina prea curând”, se arată în analiza Vola.ro.

Care sunt companiile aeriene care consemnează cele mai mari întârzieri

Atenție, întârzierile nu apar doar la companiile low-cost. Pentru zborurile înregistrate din şi înspre România, compania aeriană Wizz Air se află în capul listei, cu un total de peste 40% de zboruri anulate / întârziate.

Pe locul 2 se află compania Hisky, cu un procent de peste 10%, urmată la mică distanţă de Ryanair. Lufthansa, Air Connect, Tarom, Aeroitalia şi Austrian Airlines se află şi ele pe lista companiilor care au anunţat modificări considerabile ale orarului de zbor în prima luna de vară.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult