- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât de mult se vor scumpi alimentele în 2023. Avertisment de la BNR: „Va fi un an de luptă”

31 Dec, 22:11 • Stefan Simion
Cel mai recent verdict de la BNR lovește și mai tare cetățenii din clasa de mijloc, respectiv pe cei mai săraci dintre români. Banca Națională susține că inflația galopantă va continua în anul 2023.
Cât de mult se vor scumpi alimentele în 2023. Avertisment de la BNR: „Va fi un an de luptă

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, se așteaptă la un nou an plin de provocări. Alimentele și serviciile se vor scumpi și mai tare, potrivit expertului.

„2023 va fi un an de luptă”, a atenționat economistul.

„Prețurile vor continua să crească, dar nu atât de mult ca în 2022. Nu ne vom mai întâlni cu prețurile de la începutul anului 2022, care vor rămâne istorie. Inflația va încetini, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori cu toții. 2023 va fi un an de luptă. Un alt an de luptă”, a mai explicat Vasilescu, pentru Libertatea.

Abia în 2024 s-ar putea să revenim la o inflație de 2%, anticipează consilierul lui Mugur Isărescu.

„Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023.

Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație. Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024″, a declarat Adrian Vasilescu.

 

De ce românii o duc mai prost dacă statul se laudă că o duce mai bine

 

În 2022, Guvernul Nicolae Ciucă s-a lăudat cu o creștere explozivă a economiei României, dar acest lucru nu se reflectă în buzunarul cetățenilor, deci în bunăstarea lor, dintr-un simplu motiv: e o creștere artificială, a lăsat de înțeles expertul BNR.

„România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce nu o percepe în buzunar românul? Pentru că nu am reușit să-i asigurăm acestei creșteri economice și sustenabilitatea necesară. Iar agențiile de rating ne arată că avem deficite majore: deficit mare al bugetului de stat, deficit între importuri și exporturi, deficit al bugetului curent.

Avem deficit de autostrăzi, infrastructură care aduce beneficii comerțului. Avem multe deficite…”, a mai explicat Vasilescu, pentru sursa citată.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult