- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cătălin Predoiu, în urma întâlnirii cu Marcel Ciolacu la sediul MAI: „Ca România să rămână o ţară sigură, noi trebuie să facem în continuare investiţii şi modernizări”

23 Jan, 18:24 • Fundeanu Madalina
Cătălin Predoiu a oferit primele declarații după întâlnirea cu Marcel Ciolacu. Acesta a spus că trebuie să se facă în continuare investiţii şi modernizări, ca România să rămână o țară sigură pentru cetățeni.
Cătălin Predoiu, în urma întâlnirii cu Marcel Ciolacu la sediul MAI: „Ca România să rămână o ţară sigură, noi trebuie să facem în continuare investiţii şi modernizări”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, la sediul MAI, că „România este o ţară sigură, lucru mărturisit şi de cetăţenii europeni care o vizitează şi ca să rămână o ţară sigură, trebuie să facă în continuare investiţii şi modernizări”, conform știripesurse.ro.

Despre nemulţumirile poliţiştilor care ameninţă cu proteste, Predoiu a spus că s-a discutat aproximativ două ore şi nu s-a pronunţat cuvântul protest pe parcursul acestor discuţii.

Predoiu, primele declarații după întâlnirea cu Marcel Ciolacu

Ministrul Afacerilor Interne a declarat după vizita premierului la sediul MAI că recent, un prieten dintr-o ţară din Vestul Europei i-a mărturisit cât de liniştit e de faptul că îi studiază copilul aici în România, „pentru că că se simte în siguranţă şi mai în siguranţă decât în ţara sa”.

„Ce vreau să spun prin această parabolă? România este o ţară sigură, lucru mărturisit şi de cetăţenii europeni care o vizitează, care stau, locuiesc în ea, lucrează sau studiază. Ei, ca să rămână o ţară sigură, noi trebuie să facem în continuare investiţii şi modernizări.

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne în acest an cuprinde o sumă de trei ori mai mare pentru investiţii decât anul trecut, care a fost de asemenea o sumă importantă. Deci avem în jur de 900 de milioane de lei pentru investiţii în logistică, în egală măsură, noi trebuie să ne preocupăm şi de consolidarea statutului poliţistului, poliţistului de frontieră, jandarmului, pompierului salvator şi aşa mai departe.

În acelaşi timp, noi am lansat şi o serie de reforme instituţionale, IPJ Constanţa e doar un exemplu dar gândim şi alte astfel de măsuri, toate acestea încadrate în priorităţile pe care ministerul le-a urmărit încă de anul trecut, consolidarea şi relansarea luptei antidrog, antitrafic de persoane, crima organizată şi aşa mai departe”, a precizat ministrul Predoiu.

Citește și: Marcel Ciolacu vrea reforme după discuțiile cu reprezentanții MAI: „Nu putem, tot bugetul, 93%, să fie direcţionat către pensii şi salarii”

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu

Ministrul a menţionat că vrea şi acţionează în direcţia unui minister puternic, unui minister profesional, echipat corespunzător, care să fie eficient în slujba cetăţeanului, şi în acelaşi timp încadrat de profesie al căror statut să fie consolidat și respectat.

„Lucrurile astea presupun o progresie, presupun o acţiune concertată pe o durată lungă de timp dar nu suntem dispuşi să pierdem nici o zi. Şi aş vrea să mulţumesc, domniilor lor şi coaliţiei pentru sprijinul de care am beneficiat şi pe parcursul anului trecut şi anul acesta şi sunt convins vom beneficia şi în continuare.

Avem provocări mari în acest an, am menţionat Schengen, mai sunt şi alegerile în care aşa cum am spus, ministerul trebuie să se comporte profesionist şi neutru din punct de vedere politic”, a mai spus Predoiu.

Despre deficitul de personal, ministrul a afirmat că vot pune în operă un complex de măsuri care s-au discutat.

„O să acoperim din promoţiile Academiei de Poliţie dar şi a şcolilor de agenţi şi de pregătire profesională, în acelaşi timp, completând într-o procedură de atragere a forţei de muncă din sursă externă.

Deci ceea ce am pierdut anul trecut, între ghilimele pierdut ca forţă de muncă, vom recăpăta anul acesta prin măsurile pe care le punem în practică. Asta nu înseamnă că deficitul va fi eliminat, ci doar redus. E un obiectiv care poate fi atins etapizat în doar câţiva ani de zile, într-un singur an este imposibil acest lucru”, a completat Predoiu.

Ce spune despre nemulțumirile polițiștilor

Ministrul a fost întrebat şi despre nemulţumirile poliţiştilor care ameninţă cu proteste.

„S-a discutat aproximativ două ore şi mai bine. Nu s-a pronunţat cuvântul protest pe parcursul acestor discuţii. Deci sunt precis în ceea ce vă spun. Nu s-a pronunţat cuvântul protest.

A fost o discuţie despre cum să consolidăm sistemul Ministerului Afacerilor Interne, cum să facem acţiunea noastră mai profesionistă, eficientă pentru cetăţean, pentru comunitate, cum să păstrăm şi să consolidăm acest bun de valoare naţională, care se cheamă siguranţă publică şi siguranţă naţională, la care Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte instituţii din acest arc profesional, îşi aduce contribuţia. Asta a fost discuţia”, a spus Predoiu.

Potrivit ministrului de Intetrne, soluţiile nu vin de pe o zi pe alta iar ele au fost discutate în perspectivă.

„Sunt convins că vom ajunge la concretizare în acest an. Fără a intra în detalii, pot să vă spun că discuţia a fost constructivă şi a rezultat într-un consens cu ceea ce trebuie făcut mai departe şi de către guvern, şi de către minister, şi de către sindicate, care şi-au angajat efortul în profesionalizarea acţiunii trupelor noastre din Ministerul Afacerilor Interne în creşterea nivelului de integritate, de conştientizare a importanţei muncii lor. Şi le mulţumesc şi eu tuturor celor care au participat la această discuţie”, a mai adăugat Predoiu.

Vezi și: Ultimă oră: Marcel Ciolacu, prezent de urgență la MAI și MJ. Proteste de amploare riscă să izbucnească în România