- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Câți români beneficiază de cardurile de energie? Până acum au fost plătite facturi de peste 155 de milioane de lei

16 Mar, 22:35 • Cornel Ghimeșan
Începând cu data de 20 februarie cardurile de energie au ajuns în posesia românilor vulnerabili. De atunci și până în prezent au fost plătite pestre 500.000 de facturi, a căror valoare s-a ridicar la peste 155 de milioane de lei.
Câți români beneficiază de cardurile de energie? Până acum au fost plătite facturi de peste 155 de milioane de lei

Conform datelor făcute publice de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în perioada 20 februarie – 16 martie 2023 peste 155 de milioane de lei au fost utilizate pentru plata facturilor la utilități, de către românii vulnerabili cu ajutorul cardurilor de energie. Cu alte cuvinte, în total au fost efectuate aproximative 500.000 de plăți, dintre care 88.000 (17,6%) prin intermediul platformei online, a anunțat ministerul.

Alte articole: Acord Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz pentru transportul gazelor naturale din Marea Neagră. România va construi o conductă de transport pe direcţia Tuzla-Podişor VIDEO

„La mai puţin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puşi la dispoziţie din fonduri europene pentru a-şi achita facturile. Beneficiarii au la dispoziţie trei metode de plată, pentru a achita repede şi simplu facturile la energie.

Sunt 9.000 factori poştali şi agenţi poştali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, faţă de primele zile de utilizare a aplicaţiei. Avem deja 88.000 astfel de plăţi”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Mai multe carduri de energie vor ajunge la români

Conform Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la beneficiari, însă numărul acestora urmează să mai crescă, dat fiind că sunt anchete sociale încă în desfășurare.

Ministerul arată că, în situaţia în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieşte acolo, se recomandă:

  • reglementarea juridică a situaţiei reale;
  • solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul şi persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum.

Lista beneficiarilor urmează să fie actualizată, după ce sunt transmise rezultatele către Poștă.

4 milioane de români beneficiază de această măsură, iar potrivit ministerului bugetul total pentru acest progranm se ridică la 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade: Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023; Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Citește și: Cea mai rară legumă a fost scoasă la vânzare în România. Cât costă un kilogram de „Rareș”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult