- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cea mai rară legumă a fost scoasă la vânzare în România. Cât costă un kilogram de „Rareș”

16 Mar, 19:51 • Constantin Cristina
Leguma rară din România a fost scoasă la vânzare și are foarte multe beneficii, spun cercetătorii buzoieni. Leguma este denumită „Rareș” și se prepară precum cartoful.
Cea mai rară legumă a fost scoasă la vânzare în România. Cât costă un kilogram de „Rareș”

Cercetătorii buzoieni au scos la vânzare o legumă puțin cunoscută, dar cu multe beneficii. „Rareș” se prepară precum cartoful obișnuit, dar cu un alt gust, a spus ziare.com.

Citește și: Moment istoric. Ceapa a atins cel mai ridicat preț din lume! A fost anunțat deja locul în care ceapa e mai scumpă decât carnea de vită

Nici forma nu este asemănătoare, deși crește în pământ și se aseamănă foarte mult cu leguma consumată de persoane aproape zilnic, „Rareș” nu este atât de cunoscut.

Ce este leguma „Rareș”

Leguma „Rareș” se trage din soiul de topinambur și este cunoscut după „nap porcesc” de la Buzău de Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Cercetătorii spun că leguma poate fi mâncată ori prăjită, ori fiartă, sub forma de chipsuri sau fiert, împreună cu alte legume sau diverse sosuri și supe.

„Poate fi consumat şi în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină. Totodată topinamburul este și o excelentă plantă premergătoare”, spun cercetătorii.

Leguma rară „Rareș”
Leguma rară „Rareș”

Cine este curios de gustul acestei legume și dorește să o încerce, o poate achiziționa de la magazinul stațiunii.

”Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 m înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă, dulceag. Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 g.Cantitatea de sămânță (tuberculi) necesară înființării unui hectar de cultură este de 400-600 kg, în funcție de schema tehnologică de înființare a culturii, iar producția este de 40-50 t/ha, dar cultivat pe teren ușor și bine aprovizionat cu apă (irigat), producția poate crește semnificativ ajungând până la 120 t/ha. Caracterul forte al acestui soi este dat de conținutul în inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural și conținutul ridicat de substanța uscată. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate (pivnițe, silozuri)”, informează cercetătorii buzoieni.

Alte articole: Legumele au ajuns la prețuri record în România! Cât a ajuns 1 Kg de roșii, chiar în Postul Paștelui