- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensie primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani. Se poate alege între două forme de plată

02 Mar, 14:39 • Bocioacă Bianca
Românii care au lucrat mai puțin de 15 ani pot alege între pensie și indemnizația socială minimă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contribuției.
Ce pensie primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani. Se poate alege între două forme de plată

Românii pot alege între pensie și indemnizația socială minimă. Pensionarii care decid să nu aleagă niciuna dintre cele două opțiuni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.

„O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Citeștye și: S-a aprobat o nouă pensie pentru români. Cine se încadrează în acest proiect

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă.

Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.

Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

Citește și: Senatul a votat! O anumită categorie de persoane poate ieși mai devreme la pensie

În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii.

Cum afli când poți ieși la pensie

Românii pot afla când se pot pensiona, fie că încă lucrează și urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat, intrând pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Aici trebuie să completze data nașterii și sexul.