- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu aceste pensii ale românilor? Anunț de ultimă oră

25 Mar, 17:16 • Claudia Simion
Schimbări majore la sistemul de pensii. Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a venit cu detalii importante despre reforma pensiilor de serviciu.
Ce se întâmplă cu aceste pensii ale românilor? Anunț de ultimă oră

Daniel Fenechiu respinge ideea de a se renunța la reforma pensiilor speciale și spune că este în interesul țării. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că unele țări au renunțat la reforme importante din PNRR, însă Fenechiu a explicat că reforma pensiilor de serviciu a fost asumată de PNL de mai mult timp și că obligația de a o include în PNRR a fost practic asumată de România.

Citește și Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale

Daniel Fenichiu a mai spus că nu vede niciun motiv pentru discuțiile referitoare la renunțarea voluntar la PNRR pentru a proteja pensiile de serviciu.

„Nimeni nu-și dorește să ne asumăm o renunțare și acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câțiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîțu, când a fost inclusă în PNRR această obligație, care a fost practic asumată de România, aș putea spune că nu a fost impusă.

În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă își dorește să rezolve această problemă. Deci ideea să renunțăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne privește, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”, a spus liderul senatorilor PNL.

Citește și Avertisment sumbru! Analistul Adrian Negrescu: „S-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani”

Daniel Fenechiu a mai spus că Boloș a prezentat un scenariu ipotetic de care Guvernul nu a ținut cont. Renunțarea la finanțarea PNRR nu e o soluție bună pentru că România are nevoie de infrastructură și investiții, a mai spus liderul senatorilor liberali.

În opinia acestuia, continuarea dialogului cu Comisia Europeană în vederea găsirii unei soluții e foarte importantă.

„Haideți să vă spun un lucru, e foarte ușor să renunți, dar în contextul în care țara are nevoie de investiții, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanțările din PNRR, nu este o soluție bună să te gândești la a renunța. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relație extrem de bună cu toți decidenții din Comisia Europeană, eu cred că soluția care se va găsi va fi o soluție care va satisface exigențele CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, a mai spus Fenechiu.