- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla cu zborurile spre/dinspre Israel. MAE face un anunț de ultim moment

08 Oct, 16:00 • Oprea Alina
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat faptul că aproximativ 900 de români sunt în Israel din cauza zborurilor restricționate. Zborurile sunt restricționate
Ce se va întâmpla cu zborurile spre/dinspre Israel. MAE face un anunț de ultim moment

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a declarat că aproximativ 900 de români, în special pelerini, se află în Israel, conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Guvernul a efectuat repatrierea a 346 de cetățeni români din Israel cu două aeronave TAROM. Ministerul de Externe subliniază că zborurile între Israel și România nu sunt restricționate, iar românii pot să-și achiziționeze bilete pentru a se întoarce acasă. MAE îi îndeamnă pe românii din Israel să anunțe prezența lor la Ambasada României la Tel Aviv sau la Consulatul din Ramallah, cu mențiunea că până în prezent s-au înregistrat doar 8 cereri de repatriere.

Vezi și: A început războiul în Israel! MAE confirmă că 790 de români sunt prezenți în zona de conflict. Premierul Ciolacu anunță dacă sunt români printre răniți

MAE
MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face ultimele declarații

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe, Radu Filip face declarații de ultim moment cu privire la situația celor blocați in iadul din Israel.

“Primim, celula de criză care s-a activat la nivelul MAE, este în legătură prin intermediu ambasadei României la Tel Aviv, precum și oficiul consulat de la Ramallah. Cu autoritățile israeliene noi am făcut apel la cetățenii români care sunt în Israel și care doresc să revină în România, să urmărească și să fie foarte atenți la mesajele pe care MAE le transmite. Acolo primesc indicații, informații despre zborurile de repatriere pe care le efectuăm, precum și informații pe care autoritățile israeliene le transmit.

Colegii noștri de la consulat, de la ambasadă, sunt în legătură cu aceste grupuri. Folosesc acest prilej pentru a reitera apelul făcut către cetățenii care intenționează să călătorească în Israel, să-și reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica alerte de călătorie de pe site-ul nostru iar cei care se află acolo să se adreseze ambasadei României din Tel Aviv, să-și notifice prezența în regiune, comunicând totodată și datele de identificare și propriile coordonate.

Cererile de repatriere sunt fluide și situația e fluidă. Traficul aerian nu este restricționat în niciun fel, dar până acum noi avem în evidența toți cetățenii care s-au notificat la ambasadă. În principal sunt cetățeni turiști – pelerini în marea lor majoritate – și aceștia sunt, deocamdată, prioritatea noastră. Ca cereri de repatriere la acest moment sunt doar 8 cereri.

Zborurile spre România nu sunt restricționate, sunt curse directe București – Tel Aviv, Tel – Aviv București. Celula de criză din MAE ține legătura cu autoritățile, inclusiv cu Patriarhia Română, inclusiv cu ANAT, inclusiv cu Tarom, tocmai pentru a identifica soluții în vederea oferirii cetățenilor români să aibă posibilitatea să se întoarcă în România”, a declarat Radu Filip, conform Digi24.

TAROM a operat câteva zboruri de repatriere, iar purtătorul de cuvânt MAE a fost întrebat de acestea.

”Sunt sigur. Pentru aceste informații, turiștii de acolo îi îndrum și îi încurajez să țină legătura cu colegii de la ambasadă și de la consulat. Au stat aseară până la îmbarcarea tuturor celor 346 de cetățeni români și străini.

Să-și notifice prezența la misiunile diplomatice și apoi colegii mei, prin intermediul grupurilor de WhatsApp, prin intermediul mijloacelor de comunicare pe care le au la dispoziție, le vor oferi informații cu privire la alte zboruri organizat și alte posibilități de repatriere. Țineți cont de faptul că, acum, discutăm pe o realitate în dinamică. Zborurile nu sunt restricționate, deci oricine poate achiziționa bilete pentru a se întoarce în Europa sau către alte destinații pe care le doresc.”, a adăugat purtătorul de cuvânt MAE, Radu Filip, potrivit Digi24. 

Vezi și: Adrian Câciu asigură poporul român că războiul ruso-ucrainian nu reprezintă un obstacol în obținerea fondurilor europene: “Avem negocierile cu Comisia.”