- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce spune ministrul Muncii despre tăierea a sute de mii de posturi din sistemul bugetar: „Ne dorim un sistem mai suplu și mai eficient”

25 Jul, 16:50 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Muncii, Simona Bucura - Oprescu, a anunțat că Guvernul Ciolacu vrea desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar.
Ce spune ministrul Muncii despre tăierea a sute de mii de posturi din sistemul bugetar: Ne dorim un sistem mai suplu și mai eficient

Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a anunțat că Guvernul Ciolacu vrea desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar.

Guvernul Ciolacu vrea să taie din cheltuieli prin eliminarea unor posturi neocupate din organigrama administrației centrale pentru care șefii de instituții primesc salarii mai mari. Ar fi vorba despre desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate.

Ministrul Muncii a declarat că își dorește un sistem bugetar ”mai suplu şi mai eficient” şi că vor fi făcute economii prin cheltuieli directe şi indirecte. Potrivit ministrului Muncii, nu vor mai fi făcute angajări, iar şefii de birouri vor fi remuneraţi potrivit numărului persoanelor din subordine, nu al posturilor.

Citește și Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară

Șefii de birouri din instituțiile publice sunt remunerați în funcție de posturile din subordine, chiar dacă ele sunt neocupate.

Ministrul Muncii, despre tăierea a sute de mii de posturi din sistemul bugetar: „Ne dorim un sistem mai suplu și mai eficient”

„Ne dorim un sistem bugetar mai suplu și mai eficient. Vor fi economii atât prin cheltuieli directe cât și indirecte. Prin cheltuieli directe, datorită faptului că aceste posturi, dispărând din organigramele instituțiilor, și în cazul celor unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista. Acele posturi vor fi posturi care nu vor mai crea cheltuieli bugetare. Cheltuielile indirecte – gândiți-vă că și datorită acelor posturi neocupate existau șefi de birouri, șefi de servicii, directori în instituțiile publice care în mod automat primeau o remunerație mai mare.

Banii pe cheltuieli indirecte sunt cheltuiți și acum, pentru că chiar dacă avem o organigramă cu 7 persoane care ne permite să avem un șef de birou, da? Acela poate că are 5 locuri ocupate, poate 3 locuri ocupate. Asta înseamnă că primește o remunerație mai mare, datorită faptului că conduce o structură internă. La stat, pentru structurile interne pe care le are o instituție, pentru modul cum se consideră că poți să ai o funcție de conducere, trebuie să conduci un număr de posturi din organigramă. Și atunci se ține cont de numărul de posturi din organigramă, nu de numărul de posturi ocupate în organigramă. Acesta este principiul prin care premierul Marcel Ciolacu taie în carne vie și vine cu această idee de a veni cu o reformă de administrație care să fie eficientă și suplă.

Tot ce înseamnă administrație centrală vor fi făcute analize în așa manieră încât să vedem reorganizări ale instituțiilor, regândiri care să ne ducă într-o zonă în care să păstrăm un echilibru între cheltuieli sustenabile și servicii publice de calitate, dar mai ales performanță. Important este că suntem hotărâți și că începem asta și că măcar aducem pe tapet asta. Chiar dvs spuneți că până acum public nu realizam faptul că trebuie să îndeplinești condiția numărului de posturi pentru ca în organigramă să se creeze o structură internă, fie că vorbim de un departament, de un birou, de un serviciu, de o direcție a unei instituții publice”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Digi 24.

Citește și Cum să-ți recuperezi banii dacă ți-ai luat țeapă de la compania aeriană

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult