- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine va plăti taxa de solidaritate în România, după scandalul OMV? Adrian Câciu a făcut anunțul

21 Mar, 20:37 • Constantin Cristina
Adrian Câciu a anunțat că taxa de solidaritate va fi plătită de „toate companiile care au realizat profituri excepţionale”. Data finală pentru plăți este 25 iunie.
Cine va plăti taxa de solidaritate în România, după scandalul OMV? Adrian Câciu a făcut anunțul

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat în urma scandalului cu OMV, că taxa de solidaritate va fi plătită de „toate companiile care au realizat profituri excepţionale”, a informat Agerpres.

„Discuţia cu siguranţă pentru spaţiul public se va închide după data de 25 iunie, când se plăteşte taxa”, a afirmat Câciu, la Parlament.

Citește și: OMV Petrom, întorsătură de 180 de grade! Compania va plăti taxa de solidaritate! Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de Guvern

OMV scapă de taxa de solidaritate?

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei care ar putea să fie sărită la plata taxei de solidaritate, potrivit Comisiei Europene prin răspunsul trimis de autorități din Capitală.

OMV Petrom a apreciat că nu va intra sub incidența suprataxei, conform legislației din România, mai precis, OUG 186/2022, deoarece această taxă are în vedere doar firmele care au cel puțin 75% din cifra de afaceri, iar OMV nu se încadrează în acest procent. Suma pentru contribuție este estimată la 3,9 miliarde de lei, însă această sumă ar putea să scadă dacă OMV Petrom nu este printre cei care contribuie, informează wall-street.ro.

 

Adrian Câciu, taxa de solidaritate
Adrian Câciu, taxa de solidaritate

De precizat este faptul că OMV Petrom nu a spus că nu va plăti taxa. Într-un Trading Update, compania a anunțat că „ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022”.

Câciu asigură că toate companiile din energie plus OMV Petrom trebuie să plătească taxa

Pe lângă declarațiile date de OMV și Comisia Europeană, care susțin că suprataxa nu va afecta gigantul energiei, ministerul Finanțelor își păstrează părerea.

„Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iunie, este că aceste companii vor avea taxa de solidaritate. Toate elementele sunt în atributul ANAF și există elemente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a spus Adrian Câciu, referindu-se la OMV Petrom.

Subiectul a fost abordat doar de ministerul Finanțelor, fără să fie inclus ministerul Energiei. Klaus Iohannis a spus că „aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema”.

Alte articole: Ce se va întâmpla în Marea Neagră după scandalul privind taxa de solidaritate OMV Petrom. Anunțul făcut de un oficial în Ministerul Energie