- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla în Marea Neagră după scandalul privind taxa de solidaritate OMV Petrom. Anunțul făcut de un oficial în Ministerul Energie

21 Feb, 16:26 • Gorgorin iulia
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat în cadrul unei conferințe de specialitate, că proiectul Neptun Deep este de o importanţă strategică pentru România, motiv pentru care consideră că OMV Petrom nu va lua decizia să nu investească în Marea Neagră.
Ce se va întâmpla în Marea Neagră după scandalul privind taxa de solidaritate OMV Petrom. Anunțul făcut de un oficial în Ministerul Energie

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei a spus marți că proiectul Neptun Deep este de o importanţă strategică pentru țara noastră și este ferm convinsă că OMV Petrom va investi în Marea Neagră.

Una caldă, una rece pentru clienții OMV Petrom! Liderul de piață a majorat prețurile

Anunțul făcut George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei despre investițiile OMV Petrom în Marea Neagră

OMV Petrom
OMV Petrom

„Eu cred că OMV Petrom nu va lua decizia să nu investească. Nu văd de ce am amâna mai mult decât a fost amânat până acum acest proiect. Consider acest proiect de o importanţă strategică pentru România şi nu văd de ce orice companie ar amâna această decizie. România nu este în război. În România nu avem absolut niciun conflict. Zona economică a Mării Negre din România este în afara războiului din Ucraina. Avem o prezenţă cât se poate de consistentă. România este un mediu sănătos pentru investiţii, atât în hidrocarburi, cât şi în celelalte tehnologii de producere a energiei”, a declarat Niculescu, conform Agerpres.

Cristina Verchere, directorul general al OMV Petrom, afirma la începutul lunii februarie, într-o conferinţă de presă, că decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la jumătatea acestui an şi că „suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect”.

De asemenea, George Niculescu fost întrebat dacă poate confirma faptul că Lukoil doreşte să plece din România.

„Pot să vă spun că, din punctul meu de vedere şi al atribuţiilor pe care le am la Ministerul Energiei, ţin legătura cu compania Lukoil din perspectiva „security of supply”, din perspectiva Pachetului 6 de sancţiuni în ceea ce priveşte ţiţeiul din Federaţia Rusă. Cu toţii, în această perioadă, am observat că, deşi aceste sancţiuni au fost aplicate atât în decembrie, cât şi în februarie, pentru produse petroliere, nu am avut absolut niciun fel de problemă pe piaţă. Despre decizia lor de a ieşi din România, vom vedea… Haideţi să vedem mai întâi decizia companiei Lukoil şi să vedem ce strategie va avea în perioada următoare. Este interesant să vedem ce va face şi în celelalte ţări, nu doar în România”, a precizat Niculescu.

În ceea ce priveşte hidrocarburile, secretarul de stat din Ministerul Energiei a susţinut că „mai avem loc de îmbunătăţiri”, iar în cazul offshore wind „suntem într-adevăr în faze incipiente”.

„Vreau să vă spun că lucrăm la Ministerul Energiei, împreună cu Banca Mondială, la crearea cadrului legislativ pentru acest sector. Acest sector în momentul de faţă nu este reglementat, nu există un cadru legislativ care să-ţi permită sau să-ţi seteze baza legală prin care poţi să faci un proiect de producere de energie regenerabilă la Marea Neagră. Am văzut această lacună, această lipsă, şi împreună cu ministrul Energiei şi cu colegii din minister ne-am apucat să creăm acest cadru legislativ. (…) facem un asessment la tot ce înseamnă, ce ar trebui să însemne, această bucată de legislaţie, că nu reglementăm doar principii, ci facem şi o evaluare a potenţialului pe care România poate să-l joace în regiune, pentru că vorbeam de poziţia României în regiune. Cred că România va fi prima ţară din zona Mării Negre care va dezvolta acest cadru legislativ, în aşa fel încât investitorii să vină în România. O primă formă de legislaţie va fi pusă în dezbatere în discuţie în 2023, cu siguranţă”,a adăugat George Niculescu.

Datele publicate de OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei, arată că anul trecut, compania a realizat un profit net de 10,3 miliarde lei (peste 2 miliarde euro), în creştere cu 260% faţă de ce cel din 2021, de 2,86 miliarde lei.

Conform profiturilor înregistrate de OMV Petrom în perioada 2018-2022, austriecii ar trebui să plătească la bugetul de stat al României peste 1,2 miliarde de lei.

„Gazele naturale descoperite în Marea Neagră reprezintă energia de care România are nevoie pentru a-și asigura dezvoltarea, în prezent și în viitor.

România este unul din cei mai vechi producători de petrol și gaze din lume, iar acum are șansa de a-și reafirma poziția strategică în calitate de producător de energie și de a asigura energie pentru țară, deblocând investiții care au potențialul de a fi printre cele mai mari din istoria țării.

În prezent, Marea Neagră asigură aproximativ 10% din cererea de gaze naturale a României, însă zăcămintele actuale produc de zeci de ani și se apropie de sfârșitul perioadei lor de producție. Activități recente de explorare au arătat că noi rezerve ar putea fi aduse la suprafață, creând astfel valoare pentru țară”, potrivit omvpetrom.com

Citiți și: Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom: ”Cei care au lucrat pe document trebuie să îl clarifice”