- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNAIR face un nou anunț pentru șoferi. Emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS nu se va putea face azi

11 Aug, 08:57 • Bumbeneci Diana
Plata prin sms pentru rovinietă ar putea să nu funcționeze corect azi. CNAIR face un nou anunț de interes pentru români.
CNAIR face un nou anunț pentru șoferi. Emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS nu se va putea face azi

Emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS poate fi afectată vineri, în intervalul orar 17:00 – 20:00. Șoferii se lovesc de acest inconvenient ca urmare a unor lucrări de mentenanţă şi întreţinere a unor echipamente tehnice cu care sistemul de emitere roviniete/peaje este interconectat, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Conform sursei citate, ar putea fi afectată emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS prin intermediul portalului erovinieta.ro şi a aplicaţiei mobile etarife. Din acest motiv, românii sunt sfătuiți să achiziționeze o rovinietă din stații de alimentare cu carburant sau prin celelalte modalități autorizate de MT.

Astfel, pentru evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii reţelei de autostrăzi şi drumuri naţionale au obligaţia de a achita rovinietele şi peajele prin intermediul celorlalte modalităţi puse la dispoziţie de către CNAIR prin distribuitorii autorizaţi.

Vezi și: Meteo vineri, sâmbătă și duminică. ANM anunță scăderi de temperaturi și furtuni

Unde ai nevoie de rovinieta?

• autostrăzi;
• drumuri expres;
• drumuri naționale europene (E);
• drumuri naționale principale (DN);
• drumuri naționale secundare (DN).

Unde nu ai nevoie de roviniete?

• pe drumuri județene;
• pe drumuri comunale.

Cât costă rovinieta?

Suma pe care trebuie să o plătești pentru rovinieta se calculează diferit în funcție de tipul autoturismului. Când plătești rovinieta, ai la dispoziție mai multe perioade de valabilitate din care poți alege: 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

Clasificarea autovehiculelor pe categorii:

A) Categoria A – autoturisme
B) Categoria B – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 0 si 3,5 tone.
C) Categoria C – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 3,5 si 7,5 tone
D) Categoria D – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 7,5 si 12 tone
E) Categoria E – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
F) Categoria F – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
G) Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusive șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune.
H) Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul).

Ai mai putea citi și: Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Sunt vizați toți cei care primesc banii pe card

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult