- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Combaterea sărăciei energetice discutată intens în Coaliție. Ciucă: „Este foarte clar că discutăm despre o piaţă semireglementată”

08 Nov, 08:56 • Cornel Ghimeșan
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că încă se caută soluții la nivelul Coaliției pentru combaterea sărăciei energetice. Acesta a subliniat că o piață semireglementată este singura soluție fezabilă și că deși a fost vehiculat prețul de 1,3 lei/kWh această decizie nu a fost luată încă.
Combaterea sărăciei energetice discutată intens în Coaliție. Ciucă: „Este foarte clar că discutăm despre o piaţă semireglementată”

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că încă se caută soluţii tehnice cu privire la piaţa energiei, explicând faptul că se discută despre o decizie prin care să existe o piaţă semireglementată.

Alte articole: Republica Moldova face eforturi pentru integrare europenă. Ministerul Justiției român se implică în lupta anticorupție

„Avem în continuare în analiză la nivelul structurilor tehnice care sunt soluţiile prin care putem să integrăm fondurile de la Uniunea Europeană pentru combaterea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie,

mă refer la primele două praguri la consumatorul casnic, să rămână la aceeaşi valoare şi am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluţii astfel încât în ceea ce priveşte sectorul de IMM, cât şi marea industrie să găsim acea soluţie prin care să asigurăm competitivitatea produselor româneşti.Este foarte important să avem în vedere acest lucru, este un obiectiv pe care l-am discutat şi la nivelul Comisiei (n.r. Europene), la întâlnirile pe care le-am avut.

(…) Încă se caută soluţii tehnice. Este foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piaţă semireglementată pentru că trebuie să existe energie care să poată să fie pusă în achiziţie şi vânzare.

România are în continuare nevoie de între 2 şi 3 terawatti pe fiecare an, ca atare trebuie să cumpărăm şi atunci când avem vârfuri de producţie să vindem, iar pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână la fel cum au fost până acum şi acesta este angajamentul nostru, pentru că ne dorim să protejăm populaţia vulnerabilă care nu poate să-şi plătească consumul de energie dacă depăşeşte pragurile aşa cum sunt în momentul de faţă pe piaţa zilnică”, a spus Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, conform Agerpres.

Ciucă pune în discuție o piață a energiei semireglementată

Combaterea sărăciei energetice discutată intens în Coaliție. Ciucă: „Este foarte clar că discutăm despre o piaţă semireglementată”
Combaterea sărăciei energetice discutată intens în Coaliție. Ciucă: „Este foarte clar că discutăm despre o piaţă semireglementată”

Nicolae Ciucă a expus faptul că pentru consumatorii mari Coaliția ia în calcul existenţa unui singur preţ. De asemenea, preşedintele PNL a precizat că se discută şi posibilitatea acordării de subvenţii pentru consumatorii casnici vulnerabili.

„Avem şi posibilitatea acestor subvenţii pentru că ele vin de la Uniunea Europeană, sunt bani puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană, pentru consumatorul casnic vulnerabil. Tocmai de aceea am zis că trebuie să găsim soluţii pentru consumatorii mari, pentru că din fondurile de coeziune nu există posibilitatea să fie acordate compensaţii”, a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, deși pragul de 1,3 lei/kWh este vehiculat de toată lumea, acesta se află încă în analiză, iar o decizie nu a fost luată momentan. Premierul a subliniat şi că, în acest moment, nu a fost redus consumul şi există posibilitatea să se asigure un procent semnificativ din necesarul de energie al Republicii Moldova.

Ciucă a precizat, întrebat despre măsurile care i-ar viza pe consumatorii până la 100 kWh, dar care nu sunt vulnerabili, că în acest moment analiza vizează cele trei praguri pentru consumatorul casnic – până în 100/kWh, între 100 şi 255/kWh şi peste 255/kWh.

Citește și: Iulian Stanciu (eMAG) se aşteaptă la vânzări de 130 de milioane de euro de Black Friday. Peste 1,5 milioane de oferte pe 11 noiembrie 2022

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult