- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană, decizie fără precedent. România pierde 53,36 milioane euro din PNRR! Care sunt motivele

30 Jun, 16:33 • Lupu Alexandra
Comisia Europeană suspendă plata a 53,36 milioane de euro din cererea de plată numărul 2 din PNRR. Iată care sunt motivele.
Comisia Europeană, decizie fără precedent. România pierde 53,36 milioane euro din PNRR! Care sunt motivele

Lovitură puternică pentru România! Comisia Europeană a suspendat plata a 53,36 milioane de euro din cererea de plată numărul 2 din PNRR. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a confirmat oficial că statul român nu a îndeplinit două jaloane pe energie, informează economedia.ro.

România pierde banii din PNRR

Inițial, Comisia Europeană a declarat că va propune aprobarea parțială a cererii de plată numărul doi din PNRR. Executivul european a suspendat plata a 53,36 milioane de euro din cererea de plată numărul 2, din cauza neîndeplinirii a două jaloane pe energie, informație confirmată de MIPE.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noi reguli! Angajații nu mai trebuie să răspundă la telefon după muncă. Comisia Europeană introduce dreptul la deconectare

„Ca urmare a neîndeplinirii satisfăcătoare a 2 jaloane, România va încasa cu 53,36 milioane euro mai puțin în contul componentei de sprijin sub formă de împrumut a PNRR, având la dispoziție încă 6 luni pentru a reveni cu dovezi că și pentru această sumă jaloanele au fost îndeplinite satisfăcător”, arată un răspuns oficial al MIPE pentru Economedia.

Suma care urmează să fie încasată de România este de aproximativ 2,75 miliarde de euro. Din valoarea menționată, 1,86 miliarde de euro reprezintă partea de grant și aproximativ 0,89 miliarde de euro se referă la partea de împrumut. România a avut de îndeplinit 51 jaloane și ținte cu termen de realizare trimestrul I si trimestrul II din 2022. Ele au fost incluse în cea de-a doua cerere de plată, transmisă către Comisia Europeană în trimestrul al patrulea din 2022, la data de 15 decembrie 2022.

PNRR
PNRR

A doua cerere de plată este în valoare de 3.22 milioane de euro, dintre care 1.08 miliarde euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut, iar 2.14 miliarde euro se referă la sprijinul financiar nerambursabil. Sumele menționate includ prefinanțare în valoare de 13%. După deducerea prefinanțării deja încasate de statul român, sumele de plată sunt 2.8 miliarde de euro, dintre care 0.94 miliarde de euro partea de împrumut, respectiv, 1.86 partea de grant.

A doua cerere de plată în cadrul PNSS a fost evaluată pozitiv de Comisia Europeană. 49 de jaloane și ținte au fost considerate îndeplinite. În continuare, Executivul european va transmite evaluarea cererii de plată cu numărul 2 a României, conform procedurii, Comitetului Economic și Financiar (EFC), pentru a fi aprobată.

Vezi și: Este oficial! Enel România se vinde. Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1.26 miliarde de euro