- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană impune înlocuirea sistemelor de încălzire. Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2024

22 Aug, 21:06 • Bocioacă Bianca
Începând din ianuarie 2024, numai anumite sisteme de încălzire vor fi permise. Comisia Europeană a adoptat Directiva privind eficiența energetică, ale cărei prevederi îi vor afecta locuitorii tuturor statelor membre UE.
Comisia Europeană impune înlocuirea sistemelor de încălzire. Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2024

Comisia Europeană a adoptat Directiva privind eficiența energetică. Noile prevederi îi vor afecta pe locuitorii tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Reglementările impun izolarea termică obligatorie a aprtamentelor și caselor și modernizarea instalațiilor de încălzire.

Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă

Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă care vizează reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% până în 2030. Toate statele membre trebuie să crească eficiența energetică a clădirilor.

Citește și: Peste 900 milioane de lei pentru acești români! Comisia Europeană a aprobat tranzacția momentului pentru România

Noile reglementări impun sectorului public o obligație specială, de a realiza o reducere anuală a consumului de energie cu 1,9%. Acest lucru înseamnă modernizarea obligatorie a instalațiilor de încălzire din case și izolarea obligatorie. Potrivit normelor aprobate, statele membre sunt obligate să se asigure că cel puțin 3% din suprafața totală a clădirilor aflate în proprietatea autorităților publice sunt renovate anual.

În Germania, guvernul a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe toți locuitorii să se adapteze noilor cerințe și să își modernizeze sistemele de încălzire. Noile reglementări urmează să fie aprobate de Bundestag și Bundesrat după vacanța de vară și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, potrivit ziarulromanesc.de.

Proprietarii de case din Germania vor fi obligați să renunțe treptat la sistemele convenționale de încălzire bazate pe combustibili fosili, chiar dacă optează pentru o pompă de căldură sau alte alternative.

Guvernul federal a șters din proiect interdicția centralelor pe gaz și petrol, potrivit GEG (Legea privind energia pentru clădiri), din 2024 sistemele de încălzire nou instalate vor trebui să fie alimentate cu 65% energie regenerabilă.

Citește și: Lovitură pentru producători! Comisia Europeană introduce o nouă taxă din toamnă. Cine trebuie să plătească taxa pe carbon

Sistemele pe care locuitorii din Germania le vor putea folosi sunt:

  • Racordare la rețeaua de termoficare
  • Pompa de caldură
  • Încălzire electrică
  • Încălzire hibridă (combinație de încălzire din surse regenerabile și centrală pe gaz sau ulei)
  • Încălzire pe bază de energie solară termică
  • În anumite condiții, încălzire pe gaz „H2-Ready”.

În Germania au fost vândute peste 600.000 de încălzitoare pe gaz numai în 2022. „Sistemele de încălzire cu petrol și gaze pot fi instalate în continuare după 1 ianuarie 2024. În viitor, însă, trebuie să se genereze în general cel puțin 65 la sută din căldură din energie regenerabilă, cum ar fi biometanul sau uleiurile verzi”, explică Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei.