- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană, noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE. Toate produsele vor avea nevoie de pașaport digital

28 Jul, 18:59 • Lupu Alexandra
Schimbare majoră în vânzarea jucăriilor în UE. Comisia Europeană revizuiește normele de siguranță și cere pașaport digital pentru fiecare produs.
Comisia Europeană, noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE. Toate produsele vor avea nevoie de pașaport digital

Comisia Europeană a propus în decursul zilei de astăzi un regulament privind siguranța jucăriilor, informează digi24.ro. Concret, instituția vrea ca fiecare produs din această categorie să dețină un pașaport digital.

Noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE

Comisia Europeană revizuiește normele actuale de siguranță și propune noi reguli pentru vânzarea jucăriilor în UE. Concret, instituția vrea să protejeze copiii împotriva riscurilor potențiale ale produselor din această categorie. Propunerea are în vedere noi cerințe în materie de siguranță pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească, pentru a putea fi comercializate în UE.

Normele vor spori, în mod special, protecția împotriva substanțelor chimice nocive. Ele vizează, de altfel, reducerea numărului de produse periculoase care sunt vândute în UE.

Citește și despre: Acord informal al Guvernului cu Comisia Europeană pentru a nu pierde bani din PNRR. Ce obligații își asumă Executivul de la București

Propunerea îmbunătățește condițiile de concurență echitabile între jucăriile fabricate în UE și cele importate. De asemenea, normele asigură libera circulație a produselor în cadrul pieței unice.

„Graţie prezentei propuneri, copiii vor fi mult mai bine protejaţi, inclusiv împotriva substanţelor chimice nocive, atunci când se joacă cu jucării. Punerea în aplicare va fi consolidată prin utilizarea tehnologiilor digitale, ceea ce va permite detectarea mai uşoară a jucăriilor periculoase, în special la frontierele UE.

Prin urmare, propunerea îmbunătăţeşte condiţiile de concurenţă echitabile pentru industria jucăriilor din UE – în special pentru IMM-uri – prin eliminarea concurenţei neloiale, sporind totodată siguranţa copiilor noştri”, a declarat Thierry Breton.

Propunerea Comisiei Europene menține interdicția actuală a substanțelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere. Cu toate acestea, interzice utilizarea altor substanțe chimice care sunt deosebit de dăunătoare pentru copii. Astfel, se interzice, drept exemplu, utilizarea în produsele din această categorie a substanțelor care afectează sistemul endocrin și cel respirator.

Jucării
Jucării

Propunerea garantează că doar jucăriile sigure vor fi vândute în UE. Toate produsele trebuie să fie însoțite de un pașaport digital. Documentul trebuie să cuprindă informații despre conformitatea cu regulamentul propus. Importatorii trebuie să prezinte pașaportul digital la frontierele UE, inclusiv pentru cele vândute online.

Un sistem informatic va analiza toate pașapoartele digitale ale produselor la frontierele externe și va identifica transporturile care necesită controale detaliate la vamă. Efectuarea controalelor asupra jucăriilor rămâne în continuare în responsabilitatea inspectorilor naționali.

În cazul în care există produse cu probleme de siguranță, care nu sunt clar prevăzute în regulament, Comisia Europeană are posibilitatea de a solicita scoaterea lor de pe piață.

Vezi și: Comisia Europeană a dat undă verde. Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi va controla 25% din OMV și devine al doilea cel mai mare acționar