- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană vrea creșterea capacității porturilor la Dunăre de a prelua exporturile Ucrainei. O echipă de experți vine în România

31 Aug, 16:26 • Lupu Alexandra
Comisia Europeană trimite experți în România să negocieze creșterea capacității de export pe Dunăre pentru Ucraina. Iată mai multe informații.
Comisia Europeană vrea creșterea capacității porturilor la Dunăre de a prelua exporturile Ucrainei. O echipă de experți vine în România

Comisia Europeană trimite o echipă de experți în perioada 1 – 2 septembrie pentru a discuta despre modalitățile de creștere a capacității de export pe Dunăre pentru Ucraina, informează stiripesurse.ro. Executivul european a instituit o platformă comună de coordonare în ceea ce privește exporturile din Ucraina.

Comisia Europeană, decizie fără precedent

Comisia Europeană a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile din Ucraina. Executivul european vrea să colaboreze îndreaproape cu țările pentru a îmbunătăți tranzitul și fluxul de mărfuri dintre și înspre Ucraina de-a lungul coridorului de solidaritate, printre care și România, Moldova și Ucraina.

Citește și despre: O nouă rută pentru cerealele ucrainene! SUA, România și Republica Moldova se implică în creșterea exporturilor de cereale ale Ucrainei

Platforma funcționează bine în ceea ce privește soluțiile practice de eliminare a blocajelor și de accelerare a traficului pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin Uniunea Europeană, drept o alternativă pentru porturile de la Marea Neagră. Totul se întâmplă după ce Rusia a părăsit inițiativa în ceea ce privește exportul de cereale prin Marea Neagră și amenință transporturile.

O echipă de experți a Comisiei Europene condusă de Michael Hager va vizita România, concret, orașele Constanța și Galați, în perioada 1 – 2 septembrie, pentru a discuta modalitățile de creștere a capacității coridorului Dunării, în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanța și a canalului Sulina. Vizita are scopul de a demonstra sprijinul acordat de UE României. Mai mult decât atât, este o metodă prin care se recunosc eforturile continue ale autorităților și ale părților interesate în cadrul demersului complex.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Programul include vizite la instalațiile portuare și întâlniri cu părțile interesate relevante. Discuțiile vor avea la bază mijloacele de soluționare a blocajelor, creșterea capacității de manipulare, îmbunătățirea tranzitului și simplificarea procedurilor și controalelor. Echipa de experți care va merge la Galați va vizita portul și se va întâlni cu reprezentanți ai Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

Totodată, oficialii europeni vor discuta cu autoritățile portuare Galați și cu reprezentanții piloților. La Constanța, echipa de experți va vizita portul Constanța și se va întâlni cu reprezentanți ai Guvernului României. Oficialii europeni se vor întâlni și cu reprezentanți ai autorității portuare Constanța și ai autorității vamale. Delegația desemnată de Comisia Europeană se va întâlni cu reprezentanți ai operatorilor, ai transportatorilor și ai comercianților de cereale din portul Constanța.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ucraina, răspuns vehement cu privire la restricțiile impuse de țările vecine. Ce se va întâmpla cu importurile de cereale