- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Companiile din România, văduvite de angajații români. Angajatorii compensează cu forță de muncă străină

18 May, 15:32 • Fundeanu Madalina
România se confruntă cu o criză majoră de forță de muncă în 2024. În timp ce românii pleacă în străinătate, există mii de posturi disponibile la noi, ocupate de angajații străini.
Companiile din România, văduvite de angajații români. Angajatorii compensează cu forță de muncă străină

Companiile din România se chinuie să găsească, în 2024, oameni pe care să îi angajeze. Între timp, țara noastră este acaparată de angajații străini. Românii aleg să plece în străinătate sau să stea acasă, în loc să aplice pentru locurile de muncă scoase la bursă, scrie Bugetul.ro.

Angajații străini au luat cu asalt țara noastră, în vreme ce românii pleacă în străinătate

La Bursa Generală a locurilor de muncă ce a avut loc în Baia Mare, au fost puse la bătaie 450 de locuri disponibile, dar foarte puțini angajatori au reușit să găsească angajați. Cele mai multe posturi libere se găsesc în domeniul industriei prelucrătoare, dar niciun post nu se găsește în domeniul IT. Mai mult de atât, doar 30 de posturi au fost disponibile pentru absolvenții de studii superioare.

„Avem 40% din totalul locurilor de muncă în industria prelucrătoare, iar asta presupune prelucrarea lemnului, care este cu specific pentru Maramureș, prelucrarea cauciucurilor pentru industria aeronavelor, prelucrarea cărnii, fabricarea componentelor electrice. Aceste domenii sunt cele mai prezente în locurile de muncă vacante”, arată Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș.

Ai mai putea fi interesat de: Război între companiile româneşti și multinaţionale pentru recrutarea angajaților români. Se oferă pachete salariale uriașe

angajați străini
angajați străini

Mii de posturi disponibile pentru angajații străini

Persoanele fără studii superioare au oportunitatea de a aplica pentru posturile de muncă disponibile în domeniul HORECA, cum ar fi barman, ospătar, camerist și multe altele. În domeniul construcțiilor sau economic, cei fără studii superioare se pot angaja ca lucrător comercial, dar nu există niciun post în domeniul IT.

Angajatorii sunt de părere că au încercat și cu străini, dar este un proces destul de complicat, din cauza faptului că nu sunt calificați, chiar dacă sunt ambițioși și vor să învețe, vin dintr-o cultură lucrativă și au altă mentalitate.

„Nu trebuie să ascundem faptul că ne confruntăm, ca și toată țara, cu deficitul de forță de muncă. În Maramureș, doar în primul trimestru al acestui an au fost 90 de angajatori care au solicitat lucrători străini, forță de muncă pentru 3.000 de posturi. Domeniile de activitate sunt exact cele deficitare: domeniul industriei prelucrătoare, HORECA și construcțiile sau automotive”, a mai precizat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș, potrivit sursei citate.

Vezi mai multe știri: Cei mai bogați oameni ai lumii sunt din ce în ce mai discreți cu privire la achizițiile lor. Creștere uriașă a tranzacțiilor private pentru vile, artă și mașini