- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR. Ce schimbări se vor aplica României

08 Dec, 16:35 • Bumbeneci Diana
Vești excelente pentru România! Modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență a fost evaluată pozitiv de Consiliul Uniunii Europene.
Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR. Ce schimbări se vor aplica României

Sunt vești bune pentru PNRR-ul României. Consiliul miniștrilor pentru Afaceri Economice și Financiare – ECOFIN, a evaluat pozitiv modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). În viitorul apropiat, Consiliul Uniunii Europene va emite o noua decizie de punere în aplicare.

PNRR a fost aprobat în noua formă modificată

Prin noile modificări aduse, Planul include și capitolul REPowerEU (Componenta 16) și are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), acoperind 66 de reforme și 111 investiții, transmite Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene într-un comunicat

„PNRR, în noua variantă la care am adăugat capitolul REPowerEU, pune accent hotărât pe tranziția către sustenabilitate și energie verde. Este un pas semnificativ către un viitor firesc, ce pornește din conștiința colectivă a românilor, care au înțeles profund importanța sustenabilității și necesitatea unei schimbări. Suntem mai aproape cu 66 de reforme si 111 investiții de o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane, aducând schimbări tangibile în direcția unei societăți dezvoltate și adaptate noilor provocări globale”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

PNRR
PNRR

Ai mai putea citi: Apare un nou tip de pensie! Cine sunt românii care vor primi și mai mulți bani în 2024

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro.
Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României reliefează destul de puternic tranziția verde, alocând 44,1% (față de 41% în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării, de la 20,5%, la 21,8%.

Planul revizuit aduce de această dată și modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență. Este vorba despre alineatul care a dus la diminuarea alocării componentei de grant 2,11 miliarde euro. Mai mult, prin noua schimbare sunt aduse și ajustări generate de creșterea prețurilor la materiale de construcții și întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult