- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum își petrec românii timpul liber

20 Apr, 22:21 • Lupu Alexandra
Studiile locale dezvăluie cum își petrec românii timpul liber. Iată care sunt principalele activități.
Cum își petrec românii timpul liber

Alocarea de timp pentru recreere este absolut necesară pentru asigurarea unei stări de bine. La acest capitol, România stă destul de bine; într-un raport referitor la nivelul de fericire din majoritatea țărilor lumii, România se afla în 2019 pe locul 48 din 156 și pe locul 22 în Europa. În același timp, diverse studii locale au arătat că românii aleg următoarele modalități de relaxare în timpul liber:

Ieșitul în oraș

Un sfert din români ies în oraș de două sau trei ori pe săptămână, activitate preferată mai ales de cei care se bucură de stabilitate financiară. Mai puțin de 10% din români ies în oraș de patru până la șase ori pe săptămână. Cei care nu au foarte mulți bani de cheltuit aleg să se plimbe în parcuri.

Evenimente sportive și concerte

Piața de spectacole și concerte din România crește în fiecare an, iar românii plătesc mai mult ca în trecut pentru a avea acces la astfel de evenimente. Festivalurile organizate în România primesc atât recunoaștere locală, cât și internațională (UNTOLD, Neversea, Electric Castle, Summer Well, Jazz in the Park).

Calculatorul

Calculatorul este utilizat de români pentru mai multe activități specifice lumii virtuale: socializare online, jocuri pe calculator, aplicații de chat, ascultat muzică, vizionarea de conținut video etc.

Cititul

Un material bun de lectură nu este niciodată respins de unii români, deși statisticile spun că românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi și sub o carte pe an. Cei care aleg să citească au opțiuni precum ficțiune, non-ficțiune și portaluri de informații și actualități.

Sportul

Deși în medie doar 1 din 10 români face sport în fiecare săptămână, interesul pentru exerciții fizice este în creștere. Dacă nivelul mediu al speranței de viață din Uniunea Europeană este de 78,2 ani, România se află în grupul țărilor cu cele mai mici valori în ceea ce privește speranța de viață, și anume 75,9 ani.

Privitul la televizor

Privitul la televizor este probabil cea mai agreată activitate a românilor. Este o activitate sedentară, care nu necesită niciun fel de efort, oferind acces la o diversitate de programe: buletine de știri, seriale, emisiuni de sport, de divertisment sau educative.

Gătitul

Un număr destul de mare de persoane cu vârsta sub 25 de ani aleg să gătească, posibil pentru că această activitate îi poate ajuta să economisească bani. Popularitatea crescândă a gătitului se datorează mai ales show-urilor de gătit, care au un efect hipnotizant asupra spectatorilor. Deoarece creierul uman este atât de atras de imagini, privitorii își pot imagina gustul preparatelor doar având acces la imagini. Show-urile care prezintă rețete de prăjituri sunt și mai populare, datorită unor elemente precum șorțuri viu colorate, bomboane multicolore și diferite forme de bunătăți coapte. Aceste emisiuni îi îndeamnă, totodată, pe privitori să își îmbunătățească propriile abilități culinare.

Jocuri de noroc

Sălile de jocuri de noroc atrag 75% din totalul cifrei de afaceri realizate de companiile din sectorul cultură și divertisment. În ultimii ani s-au dezvoltat considerabil și partea de cazinouri online, crescând totodată preocupările pentru promovarea unor practici de joc responsabil.