- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum recuperezi permisul auto după ce ți-a fost suspendat. Toți șoferii trebuie să știe asta

24 May, 11:18 • stefan.vlad
Cum recuperezi permisul auto după ce ți-a fost suspendat. Legislaia rutieră în vigoare a devenit tot mai strictă și penalizează imediat orice abatare de la regulile de circulație pe drumurile publcie din România. Odată cu acumularea de puncte de amendă, sau încălcarea flagrantă a regulilor, polițiștii pot suspenda pe termen limitat, sau nelimitat, permisul șoferilor.
Cum recuperezi permisul auto după ce ți-a fost suspendat. Toți șoferii trebuie să știe asta

Cum recuperezi permisul auto după ce ți-a fost suspendat. Conform unui proiect de lege votat de Parlament, permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 10 ani în condițiile în care posesorul este prins sub influența drogurilor, sau a alcoolului, și provoacă accidente.

Citește și: Bolile care te lasă fără permis auto în 2024. Ce trebuie să știe șoferii înainte de a se urca la volan

Cum recuperezi permisul auto după ce ți-a fost suspendat

În cazul în care ți s-a suspendat permisul, indiferent de perioada stabilită la încălcare normelor de circulație, în Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002,  Articolul 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002 ne spune că: „Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat.

În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate.

În această categorie intră șoferii:

  • al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile,
  • care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului,
  • care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare,
  • în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare.

În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:

  • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune
  • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice
  • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite
  • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.”, se arată în legislație.