- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum vor fi majorate veniturile salariale din sistemul de educație? Guvernul prezintă noi clarificări

02 Jun, 10:01 • Bumbeneci Diana
Cum se aplică majorările salariale din sistemul de educație? Guvernul vine cu o serie de clarificări oficiale.
Cum vor fi majorate veniturile salariale din sistemul de educație? Guvernul prezintă noi clarificări

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis că, aşa cum s-a convenit în cadrul negocierilor dintre Guvern şi sindicate, majorarea salarială acordată angajaţilor din sistemul de educaţie reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic începând cu 1 ianuarie 2024.

Guvernul anunță cum vor fi majorate salariile din sistemul de învățământ

Cărbunaru a explicat, în această dimineață, cu o serie de clarificări pe acest subiect, arătând că Guvernul a îndeplinit solicitările reprezentanţilor sistemului de învăţământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că, prin OUG 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 40o0 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

„Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat”, a precizat Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, în nota de fundamentare amintită se menţionează că, în noua lege a salarizării, aşa cum s-a convenit cu sindicatele, „salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an”.

De asemenea, Cărbunaru aminteşte că premierul Nicolae Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, iniţiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanţii din sistemul educaţiei.

Dan Cărbunaru
Dan Cărbunaru

Vezi și: Unul dintre cele mai bune locuri de muncă! 1.400 de euro salariu net, muncă remote și mașină la îndemână

„Aşa cum şi-au asumat liderii coaliţiei, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024. Garanţiile privind implementarea noii grile în condiţiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învăţământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel şi de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliţiei de guvernare”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Liderul FSLI cere încă o OUG pentru educație: Principala revendicare a sindicaliștilor lipsește din ordonanța adoptată
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat joi, la finalul negocierilor de la Guvern, că grila de salarizare trebuie să fie aplicată în integralitate din această lună.

„Mandatul este unul foarte clar. Grila de salarizare care a fost  negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate, începând din această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că mandatul primit a fost de respingere a ofertei guvernului.
“Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt cei care sunt suverani. Oameni au semnat pentru grevă generală. Oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe”, a precizat Hăncescu.

Vezi și: Guvernul României face anunțul oficial pentru profesorii în grevă! „Venit net de 4.000 de lei, în două tranșe pentru profesori/ 1.500 lei pentru personalului nedidactic”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult