- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data limită este 31 decembrie 2023! Toți românii care au calorifere trebuie să se conformeze la Legea Eficienței Energetice: „Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este…”

24 Oct, 12:46 • Oprea Alina
Până la data de 31 decembrie 2023, românii sunt nevoiți să își monteze repartitoarele de căldură precum Legea Eficienței Energetice. Amenzile pentru cei care nu se conformează legii sunt curpinse între 500 și 1.000 de lei!
Data limită este 31 decembrie 2023! Toți românii care au calorifere trebuie să se conformeze la Legea Eficienței Energetice: „Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este...”

Legea Eficienței Energetice dă termenul de 31 decembrie 2023! Românii se pot alege cu amenzi de la 500 la 1.000 de lei, însă, din păcate, pot lua aceste amenzi fără să fie vina lor. Deși vorbim de repartitoare de căldură individuale, contractele cu frunizorii pentru acestea trebuie să fie încheiate cu asociațiile de proprietari.

„Există un mit urban că plătim mai mult dacă avem repartitoare”, spune Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat.”, a comunicat Hotnews, potrivit stiripesurse.

Vezi mai multe despre: Câtă căldură vor avea românii la iarnă. Anunțul făcut de Sebastian Burduja. Care este rezerva de gaze a României la acest moment

Legea Eficienței Energetice
Legea Eficienței Energetice

Legea Eficienței Energetice

În cazul în care Asociațiile decid că nu doresc să investească în aceste repartitoare pentru căldură, românii nu vor putea avea nicio putere asupra acesteia. Totuși, legea este foarte clară și concisă.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”, prevede actul normativ, potrivit sursei citate.

În acest context, oamenii sunt obligați să facă investiții proprii, însă nimeni a expliat care sunt beneficiile și care sunt procedurile.

„Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui „descurcați-vă voi între voi”. E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate „obligatorie” din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii.”, a declarat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, potrivit sursei citate.

Asociația pentru Proprietari se fală în situația în care dacă nu se conformează legii, riscă amendă.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni. Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația.”, a comunicat Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE, potrivit sursei citate.

Vezi mai multe despre: Românii care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua de termofocare obligați să monteze contoare de căldură individuale!