- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce germanii nu cumpără case și preferă să stea cu chirie! Legătura neștiută cu cel de-Al Doilea Război Mondial

20 Aug, 10:04 • Cornel Ghimeșan
În România simțul proprietății este foarte bine împământenit, iar achiziția unei case ocupă primul loc pe lista de priorități a oamenilor. La polul opus sunt oamenii din Vestul Europei care consideră că deținerea unei locuințe nu este un obiectiv pentru care merită să te zbați ani de zile.
De ce germanii nu cumpără case și preferă să stea cu chirie! Legătura neștiută cu cel de-Al Doilea Război Mondial

De ce germanii nu cumpără case și preferă să stea cu chirie! De exemplu, nemții se numără printre europenii care nu au simțul proprietății, iar acest sentiment are legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și Spania a aprobat noua lege a locuinței. Plata chiriilor nu se mai poate face în numerar, decât cu o singură excepție

De ce germanii nu cumpără case și preferă să stea cu chirie!

Potrivit studiilor efectuate de Eurostat, România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de case. La polul opus sunt nemții, care preferă să stea în chirie, având unul dintre cele mai scăzute procente în ceea ce privește deținerea de locuințe, scrie Gândul.

În urmă cu zece ani, rata de proprietate a caselor în Germania a fost de 43%, însă de atunci și până acum procentul se află în scădere.

Cu toate acestea, situația nemților nu e una singulară și asta pentru că în Spania, în jur de 80% din populație trăiește în locuințe închiriate.

Se pare că germanii preferă să locuiască în casele altora în loc să-și cumpere locuințe proprii din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

Concret, în  anul 1945, când Berlinul s-a predat necondiționat în fața trupelor aliate, 20% din fondul de locuințe al țării era distrus. Atunci, în cei șase ani de război, undeva la 2,25 milioane de case au fost rase de pe fața Pământului și încă vreo 2 milioane au fost serios avariate.

În acea perioadă, problema locuințelor nu era singura grijă a noilor conducători și asta pentru că economia țării făcea imposibilă finanțarea, moneda națională având practic zero valoare.

Astfel, forțată de noua realitate economică cruntă, RFG și-a conceput politica de locuințe astfel încât să poată beneficia cât mai mulți oameni de un acoperiș deasupra capului. În anul 1949 a apărut prima lege a locuințelor care stimula construcția de case care să răspundă nevoilor populației. Acest program a funcționat grație unei combinații de subvenții directe și scutiri generoase de impozite disponibile firmelor private.

Din păcate, planul a fost conceput astfel încât de facilități să nu beneficieze cetățeanul de rând. Până în 1962, necesarul de locuințe care se ridica undeva la 658.000 a fost acoperit de firme pentru că a existat o cerere redusă din partea persoanelor fizice.

Pentru că băncile au avut grijă să ceară clienților un avans uriaș pentru achiziția unor astfel de locuințe puțini germani și-au permis atunci să contracteze credite imobiliare. În schimb, tot felul de companii și diverși alți întreprinzători privați au făcut-o și  într-un final, au acaparat piața imobiliară din Germania.

În anii următori, nemții care s-au confruntat cu dificultăţi în obţinerea unui credit ipotecar, au continuat să închirieze locuințe în loc să le cumpere. Acesta fiind motivul pentru care astăzi oamenii din Germania trăiesc în chirii în loc să fie proprietari de locuințe, așa cum sunt românii.

Citește și Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult