- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizia care ar putea opri greva profesorilor. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor

07 Jun, 14:25 • Lupu Alexandra
Greva profesorilor ar putea lua sfârșit! Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă își asumă un Angajament politic pentru educație.
Decizia care ar putea opri greva profesorilor. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor

UPDATE:

Mii de profesori au continuat și astăzi greva în marile orașe ale țării. Aceștia au solicitat un act cu valoare juridică pentru a avea o garanție a majorării salariilor, chiar în timp ce sindicatele din educație purtau o nouă rundă de negocieri la Ministerul Educației.

Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater” a declarat pentru antena 3 CNN despre ultima ofertă propusă de către Guvern pentru profesori.

„Este un angajament politic, așa cum l-am înțeles eu și premierul mi-a scris azi dimineața că întâi să dăm acest angajament politic și să ne mai vedem pentru că i-am solicitat o nouă întrevedere să găsim o soluție pentru că cinci zile nu ne-am mai văzut, nu ne-am mai auzit decât pe ecrane, unii într-un sens, alții în alt sens. Sper să-l analizăm cu discernământ și să decidem ce e de făcut. Dar grevă, așa cum știți, în mod serios există, așa cum nu a mai fost în România și cum trebuie să se ia în seamă de către cei care ne conducă.

Solidaritatea la nivelul învățământului, mai ales la învățământul preuniversitar, este una rarisimă. (…). Nu putem să știm dacă va fi acceptat sau nu (memorandumul -n.red.) de către sindicat . Am primit aprobarea, a venit colegul meu de la primărie și din discuțiile cu jandarmeria a rezultat că vom avea miting vineri la care participă, evident, și „Alma Mater” (…). S-a aprobat participarea noastră cu traseul până la Cotroceni”, a mai spus liderul Federației „Alma Mater”.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă fac o mișcare importantă. Cei doi reprezentanți au anunțat în urmă cu puțin timp că Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor din educație, spune stiripesurse.ro.

Greva profesorilor ar putea lua sfârșit

Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, viitorul premier al României, au făcut un anunț comun, în care au menționat că Guvernul își asumă un Angajament public pentru creșterea salariilor din educație. Totul se va întâmpla mâine, 8 iunie, prin adoptarea unui Memorandum care să ateste importanța Educației pentru Executiv.

Nicolae Ciucă a scris pe marginea acestui subiect. Concret, liderul PNL a precizat că Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, și totodată, va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

Vezi și: Vicepreședintele Sanitas, primele declarații despre greva japoneză a angajaților din sistemul sanitar. „E o formă de presiune pe care o vom menţine”

„Guvernul va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, scrie Nicolae Ciucă.

Greva profesorilor
Greva profesorilor

În același timp, Marcel Ciolacu, viitorul premier al României, a confirmat public că și-a luat angajamentul de a pune în aplicare creșterea salariilor din educație, alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă. Liderul PSD a precizat că majorarea veniturilor va avea la bază atingerea nivelului salariului mediu brut pe economie.

„Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze.

Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.

În ședința de Guvern de mâine, acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfințește decizia acestei guvernări de a pune Educația în centrul politicilor sale publice”, scrie Marcel Ciolacu.

Citește și despre: Greva din educație nu a luat sfârșit. Marius Budăi se întâlnește cu profesorii unui liceu din Capitală. „Nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei”