- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie pentru proprietarii de apartamente. Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în cazul unui cutremur

21 Jul, 13:55 • Lupu Alexandra
O nouă lege în România. Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur. Iată mai multe informații.
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în cazul unui cutremur

Veste pentru proprietarii de apartamente! Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în caz de cutremur, informează antena3.ro.

O nouă lege care vizează locuințele

Legea așteptată de mulți români a fost promulgată. Proprietarii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în caz de cutremur. Inițiatorii legii au menționat că, până la ora actuală, cadrul biocratic mai mult i-a încurcat pe proprietari, decât să-i ajuge să-și consolideze locuințele. Unul dintre inițiatori a precizat că legea include mai multe măsuri de sprijin pentru români.

Citește și: Fără precedent. A vrut să crească vaci într-un apartament de la etajul 5 al unui bloc. „Vitele omului nu s-au gândit niciodată că vor locui într-o zi la bloc”

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva.

A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată, fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, explică inițiatorul.

De asemenea, inițiatorii au implementat un mecanism de sprijin pentru inițiativele proprii. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care statul prioritizează instituțiile publice, spitalele și unitățile de învățământ.

„Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor”, precizează inițiatorii.

Locuințe
Locuințe

Toate instituțiile publice vor fi obligate să acorde autorităților locale sprijin și informațiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare și consolidare. În România, oamenii nu se mai înghesuie să devină proprietari. Tinerii nu mai sunt atât de preocupați de achiziționarea unei locuințe.

Principalul motiv se referă la lipsa banilor. În 2021, peste 95% dintre români dețineau o locuință proprie. La nivel european, statul român are cei mai mulți proprietari. Prețurile de pe piața imobiliară au crescut, așa cum se întâmplă și în cazul dobânzilor. Din acest motiv, românii nu se mai grăbesc să devină proprietari.

Te-ar putea interesa și: Străinii preferă apartamentele și vilele din Pipera! Care este motivul pentru care zona aceasta imobiliară a explodat