- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deși au salarii extrem de mici, românii plătesc cu doar 15% mai puțin pe haine și încălțăminte. În ce țări se găsesc cele mai scumpe articole de modă

17 Feb, 21:57 • Bumbeneci Diana
Românii plătesc pe articolele vestimentare aproape la fel de mult cât plătesc și locuitorii altor țări mult mai bogate. Un studiu Eurostat scoate la iveală care sunt cele mai mari prețuri din UE, dar și cele mai mici.
Deși au salarii extrem de mici, românii plătesc cu doar 15% mai puțin pe haine și încălțăminte. În ce țări se găsesc cele mai scumpe articole de modă

Hainele cumpărate de români sunt aproape la fel de scumpe precum articolele vestimentare din altă țară, deși țara noastră veniturile oamenilor sunt și pe jumătate mai mici. Un nou studiu Eurostat, analizat de Institutul Național de Statistică reliefează situația de pe această piață.

Cu bani mai puțini, românii cumpără haine la fel de scumpe

Cei care locuiesc în România și care merg regulat la cumpărături află acum că plătesc cu doar 15% mai puţin pe haine şi pantofi faţă media europeană. Suntem obligați să achităm aceste prețuri ireal de mari, deşi salariile sunt la jumătate sau chiar mai mici. Din cauza discrepanţei dintre preţuri şi salarii, primele fiind aliniate la Europa, iar celelalte fiind rămase în urmă, pe piaţa locală câştigă teren discounterii şi retailerii cu preţuri mici.

Te mai poate interesa: Fără precedent. 90 de jucători la loto au ghicit toate numerele extrase. Acum trebuie să primească de la loterie 371 de milioane de euro

Bani pentru haine
Bani pentru haine

Studiul Institutului Național de Statistică mai reliefează și faptul că prețurile pe care oamenii din țara noastră le plătesc pen­tru a-şi cumpăra haine şi pantofi sunt doar cu circa 15% mai mici decât me­dia europeană, după cum anunță Eurostat. Cele mai scum­pe articole de modă sunt în Dane­marca, Suedia şi Fin­landa – cu 17-33% peste media Uniunii Europene.

De partea cealaltă, preţurile cele mai mici sunt înregistrate în Un­garia, România şi Bul­garia, unele dintre cele mai sărace ţări din UE, arată aceeaşi sursă. Mai mult, din cauza prețurilor mult prea ridicate din ultimii ani, românii au început să cumpere haine de marcă de la magazine second-hand, studiile recente arătând creșteri majore ale interesului către hainele la mâna a doua.

Chiar dacă la ora actuală există o dife­ren­ţă de preţ între ţările bo­gate şi cele mai sărace, ea este mult mai mică decât ecartul salariilor medii.

Ai mai putea citi: Institutul Național pentru Fizica Pământului dă alerta în România, după cele 540 de cutremure din ultimele zile. „Nu excludem și posibile replici mai puternice”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult