- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Discriminare ca la carte în statul român. Cum sunt umiliți angajații din Educație, de guvern. Medicii au venituri de până la 5 ori mai mari

16 Dec, 15:59 • Stefan Simion
Umilința cadrelor didactice din România va continua și în 2023. Dacă medicilor li s-au dublat salariile, pe fondul crizei de la Colectiv, bugetarii din învățământ, o altă categorie de bugetari crucială, sunt tratați cu dispreț de Guvern. 
Discriminare ca la carte în statul român. Cum sunt umiliți angajații din Educație, de guvern. Medicii au venituri de până la 5 ori mai mari

Prin Legea salarizării din anul 2017, s-a creat o nedreptate istorică între două tipuri de bugetari esențiali pentru statul român. În timp ce salariile medicilor au crescut foarte mult, profesorii au fost ignorați. Astfel, în acest moment, învățătorii și profesorii încasează salarii de patru, chiar de cinci ori mai mici decât medicii, dacă includem și sporurile, plus gărzile.

Prăpastia s-a adâncit, dar angajații din Educație pare că s-au resemnat cu nedreptățile. Proteste masive în stradă nu au organizat, anul școlar nu a fost înghețat, iar greve nu s-au mai făcut de mult timp. Astfel, guvernele care s-au perindat de-a lungul timpului la Palatul Victoria au avut toate motivele să nu le majoreze salariile de trei-patru sau măcat să le dubleze.

Între timp, angajaților din Educație li s-a promis o majorare cu 10% a salariilor, de la 1 ianuarie 2023, deci cu 7% sub inflație. Pare a fi o glumă, dar e un adevăr acceptat de mentorii copiilor României.

În 2017, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, promitea creșteri explozive salariale pentru toate categoriile de bugetari. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Doar medicii au primit majorări „grase”, după mai multe proteste de stradă.

La final de 2022, Ministerul Muncii a recunoscut inechitățile din sistem:

„Există unele excepții de la ierarhia descrisă mai sus, cum ar fi funcția de medic, care are salarii de bază sensibil mai mari decât ale tuturor celorlalte funcții de execuție. Această reglementare a fost rezultatul priorităților din Programul de Guvernare 2017–2020, care a avut în vedere stoparea fenomenului de migrare a acestor categorii de bugetari în afara țării, întrucât salarizarea slabă a acestora și tentația unui loc de muncă bine plătit în străinătate au condus, printre altele, la un exod al personalului medical în străinătate”, potrivit răspunsului oferit pentru NewsWeek.

 

Prăpastia dintre salariile profesorilor și ale medicilor, din ce în ce mai mare

 

Un debutant în Educație are un salariu de 4.098 lei brut, adică 2.397 lei net, ceea ce face ca aproape nimeni să-și mai dorească o astfel de profesie. Astfel, pentru a ocupa posturile vacante, ajung pe funcții persoane total nepregătite, admise în profesie cu note de 2 și de 3.

Un cadru didactic cu experiența maximă în sistem, deci de peste 20 de ani vechme, cu ultimul grad luat – gradul 5, salariul de bază abia ajunge la 7.968 de lei brut, adică de 4.661 lei net – „în mână”. O mare umilință.

De partea cealaltă, în Sănătate, salariul brut de bază pentru un debutant este de 6.400 de lei, adică de 3.744 net, la care se mai adaugă sporurile și gărzile. Majoritatea salariilor debază din Sănătate sunt între 11.000 și 15.000 de lei brut, deci 6.400 – 8.700 lei net și pot ajunge la 26.000 de lei brut, deci la 15.000 de lei net.

Între timp, discriminarea cadrelor didactice continuă, avertizează sindicaliștii.

„Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie”, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Prin PNRR, Guvernul are obligația de a crește echitatea salarizării din sectorul bugetar.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult