- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, în pragul unor investiții istorice în 2023! Marcel Boloș: „Poate cel mai complicat an de când gestionăm fonduri europene”

05 Jan, 23:27 • Bumbeneci Diana
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță un an extrem de benefic pentru România. Anul 2023 vine cu provocări masive atunci când vine vorba despre proiectele ce țin de viitorul țării.
România, în pragul unor investiții istorice în 2023! Marcel Boloș: „Poate cel mai complicat an de când gestionăm fonduri europene”

Vești bune pentru români! Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunță un 2023 plind e investiții și obiective mărețe. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

Ce urmează pentru România, în 2023

Conform anunțului făcut în cursul zilei de azi, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene la peste 95% şi depunerea cererilor de plată 3 şi 4 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de aproximativ 6,3 miliarde euro, sunt printre obiectivele ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pentru 2023. Conform oficialului, acest an este cel care va aduce „cele mai multe oportunităţi pe care România le-a avut vreodată”.

Depunerea celor două cereri de plată şi a lansării a 49 apeluri de proiecte, în valoare de peste 9 miliarde euro, au demonstrat că, deşi are o structură complexă,cu peste 500 de jaloane şi ţinte, am reuşit să ne atingem obiectivele asumate prin PNRR. Ba chiar ne-am numărat printre primele state din Europa la acest capitol. În continuare, anul 2023 va aduce cele mai multe oportunităţi pe care România le-a avut vreodată. Avem o serie de obiective importante pentru acest an, printre care se numără cele peste 200 de apeluri din cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027, creşterea gradului de absorbţie la peste 95% şi depunerea cererilor de plată 3 şi 4 din PNRR, care înseamnă, implicit, îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ai mai putea citi și: Ce planuri are Guvernul, în caz de recesiune. Ce se va întâmpla cu prețurile la energie, carburanți și alimente

Marcel Boloș, declarații despre fondurile din România
Marcel Boloș, declarații despre fondurile din România

Oficialul a mai explicat astăzi că 2022 a fost unul dintre cei mai complicaţi ani de când România gestionează fonduri europene. Cu toate acestea însă, anul ce tocmai s-a încheiat a fost perioada care a adus o mulţime de provocări şi mii de proiecte implementate cu succes, „care îşi aduc aportul asupra dezvoltării infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei”.

Poate cel mai complicat an de când gestionăm fonduri europene, anul 2022 ne-a adus o mulţime de provocări, pe care le-am privit drept oportunităţi, pentru că în urmă rămân mii de proiecte implementate cu succes care contribuie cu adevărat la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru români. Sunt proiecte care îşi aduc aportul asupra dezvoltării infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei.

Sub dictonul Ťnimeni nu este lăsat în urmăť, am acordat o atenţie deosebită persoanelor vulnerabile, atât în ceea ce priveşte nevoile imediate, cât şi asupra perspectivelor pentru următorii ani. Tocmai de aceea, în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene, ne-am asigurat că arhitectura Programelor Educaţie şi Ocupare şi Incluziune şi Demnitate Socială ne va permite să construim măsuri care să rupă barierele de dezvoltare, pentru că suntem într-un punct în care efectele inechităţilor creează clivaje tot mai mari”, a subliniat Boloş.

Conform informațiilor transmise de MIPE, printre obiectivele pentru anul 2023 asumate de ministrul Marcel Boloş se află simplificarea, debirocratizarea şi digitalizarea în domeniul fondurilor europene prin crearea unui cadru normativ „suplu, eficient şi orientat spre sprijinirea beneficiarului”. Un alt obiectiv face referire la eliminarea timpilor morţi din procesele de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene, respectiv aprobarea unui cod al fondurilor europene.

Ai mai putea citi și: Germania va livra Ucrainei un sistem aerian Patriot și mai multe vehicule de luptă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult