- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Document oficial. Programul de vot pentru alegerile locale și alegerile europarlamentare 2024 poate fi consultat aici

29 Feb, 20:59 • Bumbeneci Diana
Alegerile din 2024 intră în linie dreaptă. Detalii despre Alegerile Europarlamentare și Locale din 9 iunie 2024: Proceduri și Informații Importante.
Document oficial. Programul de vot pentru alegerile locale și alegerile europarlamentare 2024 poate fi consultat aici

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență propus de Ministerul de Interne și pus în dezbatere publică joi seară, alegerile europarlamentare și alegerile locale vor avea loc în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024.

Programul de vot pentru alegeri a fost pus în dezbatere publică

Procesul de votare va începe la ora 07:00 și se va încheia la ora 22:00. Cu toate acestea, alegătorii care sunt prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00 sau care se află în rând pentru a intra în secția de votare pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.

Românii vor avea oportunitatea de a vota pentru ambele tipuri de alegeri – europarlamentare și locale – în aceeași secție de votare, în intervalul de timp menționat, utilizând ștampile distincte cu mențiunea „VOTAT”, însă cu buletine de vot separate.

Cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului vor putea vota doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul. Aceste reguli sunt esențiale pentru asigurarea corectitudinii și legalității procesului electoral în țară.

Ai mai putea citi: LIVE. Marcel Ciolacu, primele declarații oficiale privind alegerile 2024 și deciziile Guvernului privind pensiile și salariile românilor

Sondaj Sociopol: 59% dintre români au mare încredere în Primărie

Se va utiliza o urnă specială

Pentru alegerile din 9 iunie 2024, s-au impus reguli speciale în ceea ce privește modalitatea de vot, inclusiv utilizarea unei singure urne speciale care poate fi deplasată doar în raza teritorială a respectivei secții de votare.

Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliu sau reședință, dar nu poate ajunge la secția de votare, acesta poate vota prin intermediul urnei speciale, prezentând o cerere la secția de votare la care este arondat.

Pentru cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, aceștia pot vota prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiată secție de votare, prezentând o cerere corespunzătoare.

Este important de menționat că în secțiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială conform regulilor stabilite.

Perioada electorală pentru aceste alegeri începe la 12 martie 2024 și se încheie la 3 zile de la publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL: ordonanta de urgenta privind alegerile

De asemenea, la alegerile din 9 iunie 2024, o persoană poate candida simultan pentru Parlamentul European și pentru funcția de consilier local, consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean. Această regulă oferă mai multe opțiuni și posibilități pentru candidați și alegători în cadrul procesului electoral.

Nu rata în acest context și: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunțul alegerilor 2024: „Avem un candidat comun”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult