- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drumul expres Cluj Napoca-Dej, blocat de CNAIR. Licitația pentru proiectarea preliminară, suspendată chiar în ziua depunerii ofertelor

02 Apr, 20:33 • Adrian Popovici
CNAIR a suspendat licitația pentru proiectarea preliminară pentru drumul expres Cluj Napoca-Dej. Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost suspendată ca urmare a solicitărilor de clarificare pe care le-au transmis firmele de proiectare.
Drumul expres Cluj Napoca-Dej, blocat de CNAIR. Licitația pentru proiectarea preliminară, suspendată chiar în ziua depunerii ofertelor

Licitația pentru proiectarea preliminară necesară pentru drumul expres Cluj Napoca-Dej, inițiată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost suspendată marți, 2 aprilie 2024, într-o mișcare surprinzătoare exact în ziua depunerii ofertelor. Conform datelor furnizate de Economedia, decizia a fost luată în urma solicitărilor de clarificare primite de la firmele de proiectare interesate de acest contract.

Procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare preliminară pentru drumul expres Cluj Napoca-Dej a fost inițiată în data de 21 februarie 2024, cu termen limită de depunere a ofertelor pe 2 aprilie 2024. Cu toate acestea, CNAIR a decis să suspende licitația în urma cererilor de clarificare primite, fără a furniza detalii suplimentare cu privire la motivele acestei decizii.

Trebuie subliniat faptul că aceasta nu este singura licitație suspendată de către CNAIR în ultima perioadă. Alături de drumul expres Cluj Napoca-Dej, alte două proiecte majore au văzut suspendarea procedurilor pentru etapa de proiectare preliminară: lotul 4 al Autostrăzii Sudului (a doua licitație) și Drumul Expres Satu Mare-Oar. Aceste întârzieri ar putea avea un impact semnificativ asupra dezvoltării infrastructurii rutiere din regiune.

Drumul expres Cluj Napoca-Dej
Drumul expres Cluj Napoca-Dej

Te-ar putea interesa și: Drumul Expres Oradea-Arad. CNAIR scoate la licitație contracte de 7 milioane lei, pentru actele de cadastru necesare exproprierilor

Licitația pentru drumul expres Cluj Napoca-Dej, în impas

Drumul expres Cluj Napoca-Dej este un proiect crucial pentru îmbunătățirea conexiunilor rutiere în Transilvania. Licitația pentru studiul de fezabilitate pentru acest drum a mai fost lansată în 2021, când patru asocieri de companii depuseseră oferte, conform informațiilor publice.

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul expres Cluj Napoca-Dej are o valoare estimată între 28 și 33 milioane lei, cu 40% din punctaj acordat pentru prețul ofertei.

Durata contractului este planificată să fie de 21 de luni, din care 18 luni sunt dedicate realizării studiului de fezabilitate. Odată finalizat, Drumul Expres Cluj Napoca-Dej va constitui o verigă importantă în rețeaua de infrastructură rutieră din zonă, facilitând legătura între Autostrada Transilvania (A3) și Autostrada Nordului Baia Mare-Dej-Bistrița-Suceava.

Cu toate acestea, suspendarea licitației pentru proiectarea preliminară ridică întrebări cu privire la viitorul acestui proiect și la posibilele întârzieri în implementarea sa.

Citește și: Drumul Expres Oradea-Borș II, gata de inaugurare înainte de finalul lunii martie. Va face legătura cu Autostrada Transilvania