- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! România trebuie să adopte salariul minim european. Ce bani vor încasa românii

12 Mar, 11:15 • Lupu Alexandra
Consiliul Economic Social a dat verdictul. Salariul minim european trebuie adoptat și în România. Iată ce sume vor câștiga românii.
Este oficial! România trebuie să adopte salariul minim european. Ce bani vor încasa românii

Consiliul Economic Social (CES) a dat verdictul. Reprezentanții recomandă Guvernului să înceapă negocierile cu partenerii sociali în ceea ce privește implementarea salariului minim european, anunță ziare.com. Informația este publicată în raportul „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, apărut recent.

România trece la salariul minim european

Reprezentanții CES recomandă Guvernului să înceapă negocierile și discuțiile cu partenerii sociali în ceea ce privește introducerea directivei europene pentru salariile minime. Informația apare și în „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, un raport recent publicat.

Salariul de bază minim pe economie pe țară a fost garantat prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021 la valoarea de 2.250 lei, iar pentru stabilirea acestuia a fost luată în considerare o formulă de calcul care avea la bază creșterea reală a productivității muncii (2.1%) și rata inflației (5%) prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Cu toate acestea, românii resimt în continuare o criză financiară, având în vedere că 8.659 lei este venitul minim de care are nevoie o familie cu doi copii pentru a duce un trai decent, conform calculelor FES/Syndex.

Citește și: Ce salariu impresionant are un analist de procese financiare în România

CES recomandă implementarea salariului minim european în România
CES recomandă implementarea salariului minim european în România

Cheltuielile sunt structurate astfel: 1.898 reprezintă alimentația, 853 se referă la îmbrăcăminte și încălțăminte, 2.273 este suma alocată locuinței, 246 sunt redirecționați către dotarea casei, 759 sunt cheltuielile pentru bunul imobil, 274 sunt investiți pentru produsele de igienă personală și uz casnic, 563 reprezintă serviciile, 641 pentru educație și cultură, 132 pentru sănătate, 253 pentru vacanță și, în cele din urmă, 787 pentru fondurile economice ale familiei.

Reprezentanții CES recomandă Guvernului să pregătească măsurile pentru a implementa directiva Parlamentului European, în ceea ce privește salariul minim adecvat în UE, prin care se propune o majorare. În acest fel, românii ar putea beneficia de condiții decente de trai. Mai mult decât atât, adoptarea acestei măsuri ar îmbunătăți accesul efectiv la protecția veniturilor minime pentru lucrătorii care au acest drept, în temeiul legislației naționale.

Te-ar putea interesa și: Ce salariu are un agent de vânzări de servicii bancare