- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Vicepreședintele Google vine în România! Va investi 2 miliarde de euro într-un centru de date

08 Dec, 15:46 • Fundeanu Madalina
Vicepreședintele Google vine în România în 2024. Acesta va discuta posibile investiții în cloud și într-un centru de date în țara noastră.
Este oficial! Vicepreședintele Google vine în România! Va investi 2 miliarde de euro într-un centru de date

Karan Bhatia, vicepreședintele Google pe afaceri guvernamentale, cu care premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit în SUA, va veni în România la începutul anului 2024 pentru a discuta posibile investiții în cloud și într-un centru de date în România, conform HotNews.ro.

Vicepreședintele Google vine în România în 2024

„Pentru posibilitatea creării unui centru de date în România, Ministerul Digitalizării și Google vor demara mai întâi un studiu de piață. Investiția este de 2 miliarde de euro”, au declarat vineri surse guvernamentale pentru sursa menționată.

În cadrul vizitei în SUA, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu oficialii Google, cărora le-a propus, printre altele, și înființarea unui centru de date în România.

„Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult!”, a declarat marți premierul.

Citește și: România va deveni hub de investiţii şi suport logistic pentru marile proiecte americane. Marcel Ciolacu: „Există potenţial major pentru investiţii americane în domenii precum energia şi tehnologiile digitale”

Karan Bhatia, vicepreședintele Google
Karan Bhatia, vicepreședintele Google

În contextul discuțiilor cu Google premierul a subliniat că România oferă prilejul investițiilor majore în centre de date și servicii de cloud, Guvernul având ca prioritate, în cadrul reformei administrației publice, reforma digitală și transferul în cloud a sistemelor IT de stat.

„Guvernul și-a asumat operaționalizarea cloudului guvernamental și vom lucra împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei pentru a reuși acest lucru.  Voi încuraja și firmele și companiile private din România să opteze pentru aceste soluții de tip cloud, pentru că reprezintă un avantaj competitiv important într-o piață tot mai concurențială”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pe lângă colaborarea pentru serviciile cloud, șeful Executivului a arătat că România este extrem de interesată de identificarea de proiecte în domeniul securității cibernetice și de dezvoltarea acestora, în contextul în care țara noastră dispune de una dintre cele mai avansate legislații în domeniul securității cibernetice din Europa.

Important este și că Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea (PSD), a anunțat în luna septembrie din acest an că România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanţă şi Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat la Bucureşti, între compania norvegiană Kongsberg şi Romaero.

Vezi și: Guvernul a decis! Schema de ajutor pentru achiziția motorinei de către fermieri a fost prelungită cu încă 3 ani