- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eurostat: România a înregistrat cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană

12 Mar, 10:47 • Lupu Alexandra
România are printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Informațiile au fost publicate de Eurostat.
Eurostat: România a înregistrat cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană

România înregistrează un nou record negativ. Statul român care printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană, așa cum arată datele de la Eurostat, transmise de businessmagazin.ro.

România înregistrează cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor

Datele publicate de oficiul european de statistică atestă că statul român are cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor la nivel UE. Mai exact, cu un procent de 22%, România ocupă a patra poziție în acest clasament, la același nivel cu Italia, după Spania, Grecia și Suedia. Totodată, la nivel european, rata șomajului tinerilor a fost de 14.5%, așa cum arată analiza situației din decembrie 2022.

Valoarea inițială de 22% a fost raportată în octombrie 2021, însă ea a început să crească în ianuarie 2022, atunci când a ajuns la 22.7%. Rata a fost menținută la același nivel până în aprilie, atunci când a crescut la 22.8. De asemenea, aceasta a ajuns la 22.9 în iulie 2022, în ceea ce privește tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani. Ulterior, a coborât la 22.2 în luna octombrie a anului menționat.

Citește și: Ce va urma în 2023 pentru români, după ce rata șomajului a ajuns la 5,6%

Informațiile publicate de Eurostat arată că Spania se află în vârful clasamentului. Mai exact, statul a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor la nivel european, de 29.6%. Țara este urmată de Grecia (28.9), Suedia (23.1), respectiv, România și Italia, ambele cu 22.2. La polul opus, cea mai mică valoare a fost identificată în Germania (5), Olanda (5.7) și Austria (8.8).

România înregistrează cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor
România înregistrează cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor

2.86 milioane de tineri cu vârsta sub 25 ani erau șomeri în UE în decembrie 2022, dintre care 2.31 se aflau în zona euro. Tot în perioada menționată, rata șomajului a fost de 14.5% la nivel european și 14.8 în zona euro.

„La vârsta de 15 ani, aproape 100 % din populaţia UE şi a statelor membre este încă la şcoală. Pe măsură ce tinerii îmbătrânesc, mulţi intră în forţa de muncă, devin angajaţi, şomeri sau rămân în afara forţei de muncă. Nu toţi tinerii fac această tranziţie la aceeaşi vârstă, aşa că are loc o creştere treptată a numărului de tineri în forţa de muncă”, precizează Eurostat.

Oficiul european de statistică spune că au fost vizibile două crize globale, în șomajul tinerilor, în perioada 2009 – 2021: criza declanșată de pandemia de COVID-19, respectiv, cea financiară și economică de la sfârșitul anilor 2000. Ambele evenimente au determinat o reducere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

Vezi și: Google, val de concedieri. De la angajați cu salarii de mii de euro, la șomaj. Care este motivul