- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

EUROSTAT: România, record la prețurile energiei electrice. La gaze, țara ocupă locul 2 în topul scumpirii

26 Apr, 14:58 • Constantin Cristina
România a ajuns să fie în fruntea listei cu cele mai mari prețuri la energia electrică. Nu rămâne mai prejos nici când vine vorba de prețul gazelor naturale, unde ocupă locul 2 în topul scumpirii. Iată datele oficiale Eurostat.
EUROSTAT: România, record la prețurile energiei electrice. La gaze, țara ocupă locul 2 în topul scumpirii

România a avut cea mai mare scumpire în a doua jumătate a anului trecut din Uniunea Europeană, față de anul 2021, potrivit datelor oficiale publicate de Eurostat.

Citește și: Eurostat: țările cu cele mai multe persoane vârstnice, dar sănătoase. România se află în coada listei

Eurostat: România, record la prețurile energiei electrice

Țara a ajuns la prețuri record în ceea ce privește consumul de energie electrică din UE, comparativ cu 2021 în care de la 23,5 euro/100 kWh a ajuns la 28,4 euro/100 kWh.

În cazul gazului, România a ajuns pe locul doi în topul scumpirii, înregistrând o creștere puternică, în comparație cu aceeași perioadă mai sus menționată, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro/100 kWh, în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri sunt cele mai mari din statisticile urmărite de Eurostat.

Creșterile s-au produs înainte de invazia rusă în Ucraina, ulterior dând semne de stabilizare, datorită politicilor și intervențiilor guvernelor UE.

Majoritatea țărilor din UE au adoptat diferite măsuri, precum reducerea impozitelor și taxelor, scutirea temporară de taxe pentru consumatori, plafonarea prețurilor, acordarea de sprijin forfetar sau alocarea de vouchere pentru consumatorii finali, iar unele țări au aplicat prețuri reglementate.

statistică Eurostat
statistică Eurostat

Malta și Țările de Jos nu au suferit creșteri de prețuri, așa cum au suferit aproape toate țările. Prețurile energiei electrice pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE, cu excepția Maltei (-3%, în monede naționale) și a Țărilor de Jos (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. În Malta, prețurile sunt reglementate, în timp ce guvernul olandez sprijină consumatorii prin sume forfetare și reducerea taxelor.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%), precum și în Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Ungaria a fost țara care a înregistrat cele mai mici prețuri la energia electrică, 10,8 euro/100 kWh, urmată de Bulgaria cu 11,5 euro și Malta cu 12,8 euro. Iar cele mai mari prețuri au fost înregistrate în Danemarca cu 58,7 euro, Belgia cu 44,9 euro și Irlanda 42,0 euro.

Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețurile gazelor au crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețurile gazelor (în monede naționale) au crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au existat doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai mici în Ungaria (3,5 euro pentru 100 kWh), Croația (4,5 euro) și Slovacia (4,9 euro) și cele mai mari în Suedia (27,5 euro), Danemarca (20,8 euro) și Țările de Jos (19,3 euro). Prețul gazelor naturale pentru gospodării în Suedia a fost cu 157 % mai mare decât prețul mediu din UE. Cu toate acestea, utilizarea gazelor naturale în Suedia este foarte limitată.

Alte articole: Eurostat: producția agricolă din Europa se ridică la 516,2 miliarde euro. În tot acest timp, România ocupă același loc încă din 2021