- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eurostat: Venitul disponibil median plasează România în categoria celor mai sărace țări din UE

13 Jan, 23:55 • Cornel Ghimeșan
Datele publicate de Eurostat arată că România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, după venitul disponibil median. De asemenea, în 2022 România avea unele dintre cele mai mici salarii din Europa.
Eurostat: Venitul disponibil median plasează România în categoria celor mai sărace țări din UE

Conform datelor publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), venitul disponibil median a fost de 18.019 PPS (exprimat în standardul puterii de cumpărare) pe cap de locuitor în UE. Acest indice a variat considerabil  între statele membre ale UE: de la 32.132 PPS în Luxemburg, la 8.703 PPS în România, care s-a aflat pe ultimul loc.

Alte articole: Marcel Ciolacu nu crede în şansa României de aderare la Schengen: „Până acum ai dormit pe bancheta din spate a Europei şi acum ai pretenţia să fii jucător regional”

„Modul în care este distribuit venitul în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul unei economii naționale. O măsură foarte importantă a distribuției veniturilor este venitul disponibil echivalent median (denumit în continuare venitul disponibil median), exprimat aici pe cap de locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS)”, subliniază Eurostat.

Statele membre occidentale și nordice ale UE au fost cele care au înregistrat cele mai ridicate niveluri ale venitului median disponibil, cu precădere în Luxemburg (32 132 PPS), Țările de Jos (24 560 PPS), Austria (24 450 PPS) și Germania (23 401 PPS). Pe de altă parte, venitul median disponibil a fost mai mic în majoritatea statelor membre din sud și est, în special în România (8 703 PPS), Bulgaria (9 375 PPS), Grecia (917 PPS) și Ungaria (9 982 PPS).

Tot conform datelor Eurostat, în ceea ce privește salariile medii în UE România se situează la coada listei, alături de Bulgaria și Ungaria. Și de asemenea, la începutul anului trecut, România avea unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, sume mai mici înregistrându-se în doar alte două țări. Clasamentul: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro).

România cea mai săracă țară
România cea mai săracă țară

Anul 2023 a început totuși cu un plus, care însă nu ne propulsează departe în top: la începutul acestui an, salariul minim brut din România s-a majorat la 3.000 de lei (609 euro), de la suma de 2.550 lei anterior.

Iar în țara noastră, foarte multe familii sunt dependente de salariul minim. Potrivit datelor din 2021, în România existau 1,58 milioane de contracte pe salariul minim din 5,55 milioane de angajați în economie, adică mai mult de un sfert.

Cu ce bani se descurcă familiile din România

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România au fost în trimestrul III 2022 de 6668 de lei, unei persoane revenindu-i suma de 2662 de lei, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru al anului precedent, venitul a crescut cu aproape 1000 de lei. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5816 lei lunar pe gospodărie (2322 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale.

Aproximativ o treime din consumul gospodăriilor merge înspre produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, iar 15,8% sunt cheltuieli cu locuința, apa, electricitate, gaze. Investițiile reprezintă un procent infim în structura cheltuielilor. În paralel cu veniturile, au crescut și cheltuielile (cu 877 de lei), iar produsele și serviciile care cântăresc greu în bugetul gospodăriei din România – alimentele și energia – s-au scumpit peste medie, mărind povara pe bugetele familiilor din țară.

Citește și: Uriașul brand Adidas a pierdut unul dintre cele mai importante procese din istoria firmei. Celebrele dungi aparțin unui brand de lux

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult