- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Exporturile din Grecia, nivel record în România. Care sunt investițiile grecești

17 Feb, 10:01 • Stefan Simion
Exporturile grecești înregistrează un nou record în România! Acesta este al treilea an consecutiv în care țara rămâne în clasamentul destinațiilor de comercializare de top.
Exporturile din Grecia, nivel record în România. Care sunt investițiile grecești

România a reușit să stabilească un nou record în 2022. Aceasta s-a clasat în clasamentul celor 10 destinații de top de export pentru produsele din Grecia pentru al treilea an consecutiv, citează profit.ro.

Valoarea balanței comerciale între Grecia și România a atins un nou nivel pe parcursul anului trecut, de 1.823,4 milioane de euro. Creșterea este cu 31.2% mai mare față de 2021, atunci când suma era estimată la 1.389,8.

Totalul importurilor făcute de Grecia pentru țară acoperă valoarea de 1.026,2 milioane de euro, reprezentând o creștere de 19.2% față de 2021. În consecință, valoarea balanței comerciale a atins nivelul record de 2.849,6 milioane, adică cu 26.6% mai mare decât cea înregistrată în 2021.

Exporturile, succes pentru companiile grecești

Conform Ambasadei Greciei, România prezintă un succes pentru campaniile grecești, tocmai pentru că există un volum mare al exporturilor. Cifrele înregistrate în perioada 2012 – 2022 arată că procesul de comercializare este într-o continuă creștere, având în vedere că în primul an erau estimate 590.0 milioane de euro, iar ulterior, în 2019, bariera de 1 miliard a fost depășită pentru prima oară.

export
export

Vezi și: România are un nou furnizor de gaze naturale! Cel mai mare importator din Grecia vine în piața românească

2020 este anul în care creșterile au devenit din ce în ce mai accelerate. Începând cu 2020, România a reușit să intre în topul celor 10 destinații de export pentru companiile grecești, poziția fiind păstrată și în următorii 2 ani.

Investițiile grecești sunt unele semnificative. Țara este a opta cea mai importantă investitoare pentru România, la un nivel de 1.9 miliarde de euro. Nu este de mirare că există un număr mare de societăți cu capital grecesc care au sediul în țară. Numărul acestora este estimat la 8.000 de firme.

Balanța Serviciilor se bucură de un excedent de lungă durată, având în vedere că aproape 1.300.000 de turiști români au vizitat Grecia în primele nouă luni din 2022. Exporturile grecești au la bază produse din domeniul construcțiilor, produse petroliere, din industria chimică, a materialelor plastice și nu numai. Pe de altă parte, importurile se remarcă cu un domeniu în plus, mai exact, cerealele.

Citește și: Alertă de COD ROȘU pentru românii din Grecia! MAE lansează un avertisment de urgență

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult