- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanțare de 200.000 de euro pentru români. Guvernul anunță cine primește banii

18 Apr, 09:12 • Bumbeneci Diana
MADR oferă o nouă finanțare. Cine sunt românii care pot primi 200.000 de euro.
Finanțare de 200.000 de euro pentru români. Guvernul anunță cine primește banii

Anul acesta, antreprenorii rurali pot solicita acces la finanțare europeană pentru a iniția și extinde activități neagricole, prin intermediul programului DR-29. Suma maximă pe care o pot primi este de 200.000 de euro per proiect, iar sprijinul financiar din partea Uniunii Europene poate ajunge până la 65%.

Finanțare de 200.000 de euro pentru români

”Cea mai importantă linie de finanțare va fi fosta măsură 6.4, actuala DR-29. Finanțarea este importantă, până la 200.000 de euro, dar și cofinanțarea este ridicată, 35% cofinanțare din partea solicitanților pe lângă eventualele cheltuieli neeligibile care pot apărea, ceea ce face ca proiectul să fie implementat jumătate din fonduri europene, jumătate din fonduri publice”, a precizat consultantul Marian Dumitrache, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Vezi și: 400.000 de euro fonduri europene pentru români. Condițiile pentru a primi finanțarea

finanțare MADR
finanțare MADR

Linia de finanțare DR-29 dispune de un buget total de 150 de milioane de euro și impune anumite criterii de eligibilitate. Printre acestea se numără: solicitantul trebuie să nu se afle în stare de insolvență, incapacitate de plată sau dificultate financiară; investiția trebuie să se încadreze în cel puțin unul dintre domeniile sprijinite prin program; solicitantul trebuie să poată demonstra capacitatea de a contribui cu o cofinanțare la investiție.

”Este important pentru cei care vor să acceseze această linie de finanțare să urmărească lista de activități eligibile, condițiile în care proiectul se poate implementa și susține ulterior. Să își planifice investițiile astfel încât să folosească toate mecanismele pe care AFIR le pune la dispoziție”, a mai subliniat Marian Dumitrache.

Cât despre mecanismele de finanțare, antreprenorii pot opta pentru mai multe variante, în funcție de planul de afaceri și modul în care vor să-și implementeze investiția.

”De exemplu, să implementeze proiectele în mai multe tranșe, ca să nu aibă un efort financiar foarte mare într-un singur moment. AFIR dă posibilitatea proiectelor să se implementeze până la o durată de 3 ani când sunt lucrări de construcții și 2 ani când sunt proiecte simple.

Beneficiarii au posibilitatea să opteze pentru mecanismul cererii de plată, ceea ce înseamnă că își vor selecta furnizorii, își plătesc doar partea lor de cofinanțare, vin echipamentele, iar apoi, AFIR, în baza cererii de plată, va plăti beneficiarului diferența de 65%, cu care poate să-și plătească furnizorul ulterior.

Evident, există și mecanismul avansului: imediat ce se semnează contractul de finanțare, pot cere până la jumătate din întregul ajutor de la AFIR, ca mai apoi să demareze plățile către furnizori din acei bani”, a explicat Marian Dumitrache.

Sprijinul se acordă pentru investiții în afaceri neagricole care vizează domeniile de servicii, producție sau turism.

Ai putea citi: Revolut dă lovitura. Se lansează refinanțarea creditelor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult