- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grecii de la PPC continuă negocierile pentru a prelua Enel România

24 Feb, 12:34 • Gorgorin iulia
Compania publică de electricitate din Grecia, PPC, continuă negocierile pentru achiziția companiilor Enel România. Compania italiană își vinde acțiunile din țara noastră, iar procesul se îndreaptă către o direcție bună.
Grecii de la PPC continuă negocierile pentru a prelua Enel România

PPC continuă negocierile exclusive cu grupul italian Enel pentru achiziția subsidiarelor din România. Ambele companii de electricitate se află în consultări și discuții continue, care par să se îndrepte în direcția corectă.

Citiți și: Când se vor vinde acțiunile companiei Enel? Câte datorii vor mai fi de plătit. Tranzacție de miliarde de euro

Cu o valoare de piaţă de 2,33 mld. euro, grecii de la PPC vor să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro.

Săptămâna viitoare este crucială pe Enel. Negocierile cu PPC, aproape de final

Enel
Enel

Cu șase zile înainte de 28 februarie, când expiră prelungirea perioadei de negocieri exclusive pentru Enel România, se pare că s-au făcut pași importanți în perspectiva perfectării tranzacției în perioada următoare, conform stiripesurse.ro

Săptămâna viitoare este crucială, dar negocierile sunt atât de complexe și complicate încât fac ca orice anticipare să fie riscantă, relatează Energypress citat de Rador.

Enel își vinde acțiunile din România și vrea să își reducă datoria netă de 52 de miliarde are în componență vânzarea activităților din țara noastră.

Deși s-au făcut progrese semnificative, nimeni nu poate exclude o inversare de ultim moment. De aici tăcerea absolută păstrată de ambele părți pe măsură ce ne apropiem de ultima săptămână de negocieri.

În urmă cu zece zile, directorul executiv al Enel, Francesco Starace spunea pentru Reuters că vânzarea activităților din România merge în „direcția bună”, iar tranzacția este așteptată la finalul lunii iunie.

„Avem un proces care nu a fost finalizat, dar merge în direcția bună și am ales un investitor preferat”, spusese Starace despre activele din România, pe care analiștii le evaluează la peste 1 miliard de euro. „Ideea este să lăsăm procesul să fie finalizat… Cred (că va fi încheiat) înainte de sfârșitul lunii iunie”, a adăugat directorul executiv al companiei italiene.

Enel au început discuțiile cu PPC, cea mai mare companie de electrcitate din Grecia, la sfârșitul anului 2022.

Reprezentanții companie din Italia doresc să le arate investitorilor că Enel că are un plan strategic bine pus la punct pentru a-și vinde active din diverse țări ale lumii, în acest caz din România, Argentina și Peru, pentru a-și reduce datoria uriașă. Aceștia și-a propus ca până la sfârșitul acestui an, datorie să fie redusă la 51-52 de miliarde de euro de la 70 de miliarde la cât ajunsese la sfârșitul lunii septembrie 2022.

La începutul lunii februarie, Enel anunța vânzarea în schimbul a 102 milioane de dolari, prin intermediul filialei sale din America Latină, Enel Americas, a acțiunilor pe care le deținea la două unități termoelectrice din Argentina.

Dacă se va ajunge la un acord, atunci grecii de la PPC vor achiziționa 100% din filiala românească a grupului italian, o mișcare importantă pentru extinderea companiei grecești pe piața energetică din Balcani, obținând astfel o bază în economia cu cea mai rapidă creștere din regiune.

Actualul şef de la Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC)  este fostul CEO de la Enel România, Georgos Stassis.

Citiți și: Anunţ important pentru clienţii ENEL! Schimbări majore în gestionarea avariilor. Cum se va face realimentarea