- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greva din educație continuă! O nouă lovitură din partea sindicatelor

05 Jun, 09:01 • Bumbeneci Diana
Greva din învățământ nu ajunge la final nici zilele acestea! Liderii sindicatelor au transmis un comunicat cu puțin timp în urmă în care precizează că nu renunță la protest.
Greva din educație continuă! O nouă lovitură din partea sindicatelor

Va continua greva în învățământ și în această săptămână! Mai mult, textul ordonanței prin care Guvernul a mărit salariile în învățământ este nemulțumitor, au transmis printr-un comunicat federațiile sindicale din Educație.

Profesorii continuă greva

„Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar. Este vorba despre documentul prin care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două federații sindicale.

Citește și: Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

Sindicaliștii sunt de părere că greva nu este doar pentru salarii, ci este pentru viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se arată în încheierea comunicatului.

Sindicaliștii din învățământ sunt în grevă de aproape două săptămâni și anunță că vor continua și în această săptămână.

Ai mai putea citi și: Profesorii anunță condiția pentru care vor renunța la grevă. Salariile trebuie să crească din iunie 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult