- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul elaborează un nou proiect: pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate. Ce au decis liderii de coaliție

27 Mar, 15:24 • Lupu Alexandra
Liderii coaliției de guvernare au discutat duminică seară despre modificarea proiectului în ceea ce privește pensiile speciale. Iată care sunt cele mai noi perspective.
Guvernul elaborează un nou proiect: pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate. Ce au decis liderii de coaliție

Liderii coaliției de guvernare au decis mai multe modificări în ceea ce privește reforma pensiilor speciale, anunță digi24.ro. Așa cum arată primele informații, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, iar una dintre ele se referă la supraimpozitarea indemnizațiilor, care de altfel, nu se vor mai putea cumula.

Liderii coaliției de guvernare, noi propuneri pentru pensiile speciale

Duminică seară, liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit la Vila Lac pentru a dezbate mai multe dintre propunerile pentru modificarea proiectului în ceea ce privește pensiile speciale. Acesta este aflat la ora actuală în Parlament, și totodată, vor fi depuse mai multe amendamente la Senat, confirmă sursele politice.

Printre amendamentele care au fost trimise de Guvern în Parlament se număra și eliminarea posibilității ca membrii CSM să-și poată încheia activitatea profesională după un singur mandat finalizat în Consiliu. Totodată, persoanele care încasează mai multe pensii speciale sunt obligate să aleagă doar unul dintre veniturile de care beneficiază. Indemnizațiile nu vor fi mai mari decât salariul deținut pe toată perioada de activitate, iar la fel de bine, partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitata cu 15%.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Pensiile de serviciu ale personalului din SRI ating o valoare record. Care este suma uriașă de care beneficiază profesioniștii

Pensiile magistraților vor fi indexate odată cu inflația, astfel, creșterea salariilor din sistem nu va mai avea o legătură în această direcție. Pensionarii din Ministerul Apărării și Ordine Publică nu vor mai beneficia de aceleași sporuri din baza de calcul, având în vedere că proiectul propune eliminarea a 5 dintre ele.

Amendamentele prezentate anterior urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în dezbatere la Senat. În aceeași ordine de idei, propunerea trimisă în decembrie de Guvern în Parlament are la bază ajustarea procentului de calcul la 65% de la 80% pentru majoritatea cazurilor (excepție făcând magistrații); pensiile vor fi recalculate în așa fel încât nicio indemnizație să nu mai depășească venitul în calcul; vârsta de acces la pensia de serviciu și vechimea au fost majorate, astfel, nu se va mai lua în calcul doar ultima lună pentru estimarea pensiilor, ci o perioadă de 12.

Liderii coaliției de guvernare, noi propuneri pentru pensiile speciale
Liderii coaliției de guvernare, noi propuneri pentru pensiile speciale

Marius Budăi a afirmat pe parcursul zilei de duminică că a sesizat dorința și determinarea liderilor de coaliție în rezolvarea problemei în ceea ce privește pensiile speciale. Ministrul Muncii a precizat că cea mai mare indemnizație din România este de 40.000 – 50.000 de lei pe lună, dar mai mult decât atât, sunt „aproximativ 200.000” de persoane care încasează astfel de venituri.

„Am văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”, afirmă Marius Budăi.

Citește și despre următorul subiect: Ce se întâmplă cu creșterea punctului de pensie. Marius Budăi„Într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor”