ÎCCJ, prin completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a statuat luni că, în cazul dosarelor de camătă, statul poate confisca doar dobânda cămătarilor, nu și banii dați împrumut.
a emis această decizie după ce Curtea de Apel Târgu Mureș, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, a făcut sesizarea. Astfel, decide ÎCCJ, se poate confisca doar dobânda obținută prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv când aceasta este cuprinsă în sumele ulterior împrumutate.
Decizia ÎCCJ
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept „În cazul infracțiunii de camătă, incriminată de art. 351 din Codul penal, banii daţi cu dobândă, ca îndeletnicire, intră în categoria bunurilor supuse măsurii de siguranţă a confiscării speciale, conform art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, sau obiect al acestei măsuri de siguranţă poate să îl constituie doar dobânda obţinută prin săvârşirea infracţiunii, potrivit art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal” și stabilește că:
În cazul infracțiunii de camătă, incriminată de art. 351 din Codul penal, confiscarea specială poartă doar asupra dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv când aceasta este cuprinsă în sumele ulterior împrumutate și se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal.
Citește și : Câți bani câștigă pe lună un șofer Uber sau Bolt în București. Suma este uriașă
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală”.