- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea în cazul imobilelor cu risc seismic! Ce nu mai au voie să facă proprietarii locuințelor aflate într-un astfel de bloc. Chiriașii vor fi evacuați

27 Jan, 21:37 • Stefan Simion
Apartamentele aflate în clădiri cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate, potrivit unei legi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Există, însă, și excepții de la această regulă.
Se schimbă legea în cazul imobilelor cu risc seismic! Ce nu mai au voie să facă proprietarii locuințelor aflate într-un astfel de bloc. Chiriașii vor fi evacuați

Locuințele din blocurile cu risc seismic nu vor mai putea fi date spre închiriere, măsura având drept scop protejarea vieților și siguranța locatarilor. Cei care vor continua să închirieze apartamente în clădirile cu bulină roșie riscă amenzi semnificative, între 5.000 și 10.000 de lei, conform noilor reglementări legislative.Chiriașii din aceste locuințe mai pot rămâne în ele până pe data de 5 februarie 2024, după care, dacă nu le părăsesc, vor fi evacuați.

Se schimbă legea în cazul imobilelor cu risc seismic

Totuși, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente nu se vor supune deocamdată acestei legi. Acestea au primit o derogare, așa că vor putea funcționa în continuare. Condiția este ca aceste businessuri să implementeze măsuri de siguranță corespunzătoare pentru a minimiza riscurile asociate cu clădirile vulnerabile la cutremure.

Citeste si Ministrul Dezvoltării, anunț oficial! Care sunt primele 31 școli cu risc seismic I care urmează să fie consolidate în România

Consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor, prevede un proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Lucrările de consolidare pot începe cu acordul a cel puțin 50% + 1 din numărul total de proprietari. Odată cu noile modificări, vor fi evitate situațiile în care unul sau mai mulți proprietari refuză consolidarea.

În prezent, 23.000 de clădiri din Bucureşti sunt vulnerabile la cutremure, potrivit evaluărilor experților. Dintre acestea, aproximativ 3.000 de clădiri din România sunt încadrate în gradul 1 de risc seismic, dintre care majoritatea, în București.

În ce constă Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat a început în anul 2023. Finanțarea este de 100%.

Programul se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 212 / 2022 și este unul multianual, de interes și utilitate publică. În cadrul programului pot fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, care sunt încadrate în clasa de risc seismic Rsl sau Rsll.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) cuprinde:

  • Subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă
  • Subprogramul proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.

Beneficiarii Subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă sunt:

  • unităţile şi subunităţile administrativ-teritoriale, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale.

Beneficiarii Subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale sunt:

  • autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv unităţile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora.

Citeste si România investește 188 milioane de euro pentru reabilitarea a 35 spitale cu risc seismic I. Proiectul de Ordonanță de Urgență este pus în dezbatere publică

Conform prevederilor art. 15 din Legea nr. 212/2022, cu modificările și completările ulterioare, clădirile care fac obiectul Subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă vor fi incluse în program, dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:

  • valoarea de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărţii de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g.
  • MDLPA va stabili prin ordin de ministru criteriile alocării fondurilor pentru investiții.

Clădirile care fac obiectul Subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale vor fi incluse în program în funcţie de următoarele criterii:

  • clasa de importanţă a clădirii, fiind incluse doar clădirile încadrate în clasele I şi II de importanţă;
  • valoarea de vârf a acceleraţiei terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărţii de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g.

Potrivit modificărilor aduse Legii nr. 212/2022, cu modificările și completările ulterioare de Ordonanța Guvernului nr. 6/2023 începând cu data de 01-08-2023 în vederea includerii în program, beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru fiecare obiectiv de investiții solicitarea de includere în program și necesarul de sume de la bugetul de stat, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult