- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

In atenția angajaților de la stat! Aceștia vor primi încă două zile libere!

11 Nov, 17:41 • Oprea Alina
Se acordă noi zile libere pentru angajații de la stat! Cei care vor beneficia de acestea vor fi angajații de la stat!
In atenția angajaților de la stat! Aceștia vor primi încă două zile libere!

Este cunoscut faptul că, la nivel național, cetățenii români au mai multe zile libere de la stat, iar aceștia își pot petrece zilele libere după bunul plac. La momentul actual, s-au mai adăugat doua zile libere, mai exact 16 August și 27 Decembrie 2024. Aceste două zile vor fi libere pentru cei care lucrează la stat. Aceasta decizie a fost luată în urma unei Hotărâri de Guvern ce a fost inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceste zile vor cădea într-o zi de vineri, ceea ce va permite angajaților să facă “punte” pentru Weekend prelungit.

Vezi mai multe despre: Urmează o nouă minivacanță pentru români. Iată de câte zile libere ne vom bucura pe final de 2023, dar și în 2024

Zile libere pentru angajații de la stat!

În total sunt 17 zile declarate ca fiind nelucrătoare, iar cele două zile menționate anterior vin în plus pe lângă cele stabilite deja. Astfel, numărul acestora se va ridica la 19. Foarte important de precizat este faptul că atât ziua de 16 August, cât și ziua de 27 Decembrie sunt zile libere cu recuperare, adică bugetarii vor fi nevoiți să recupereze aceste zile în săptămânile următoare.

Zile libere pentru angajații de la stat
Zile libere pentru angajații de la stat

“Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice”, motivează inițiatorii necesitatea acestui act normativ.

Cele două noi zile libere vizate de prezenta HG se adaugă celor 17 despre care se știa deja că sunt zile fără prezență la muncă.

Astfel, zilele de sărbătoare legală prevăzute în Codul Muncii sunt:

– 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou);

– 6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza);

– 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; se arată calendarul zilelor libere, conform Economedia.