- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În luna mai, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.543 lei. Care este motivul pentru care românii au primit totuși mai puțini bani

12 Jul, 12:24 • Constantin Cristina
Câștigul salarial mediu net se află în scădere. Acesta a fost de 4.543 lei, fiind în scădere cu 21 de lei. Care sunt sectoarele care au înregistrat cele mai mari valori salariale.
În luna mai, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.543 lei. Care este motivul pentru care românii au primit totuși mai puțini bani

Vești proaste pentru românii salariați! Venitul mediu net este în scădere cu 21 de lei comparativ cu luna aprilie 2023, a informat news.ro.

Câștigul salarial mediu net a fost de 4.543 lei, în luna mai. Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai mari valori ale salariului mediu net sunt serviciile în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.478 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.449 lei), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Citește și: Angajații AMEPIP vor avea salarii mai mari cu 50% decât cei din Guvern. Câți salariați vor lucra la agenția care va monitoriza companiile de stat

Vești proaste! Românii pierd tot mai mulți bani din venituri! Salariul mediu net este în scădere

„În luna mai 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decât în luna aprilie 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.543 lei, în scădere cu 21 lei (-0,5%) față de luna aprilie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.478 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.449 lei)”, arată datele INS.

câștig salarial mediu net
câștig salarial mediu net

Câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%, față de luna mai din anul trecut. Indicele câștigului salarial real1 a fost 104,6% în luna mai 2023 față de luna mai 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 98,9% în luna mai 2023 față de luna aprilie 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 232,7%, cu 2,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2023.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 18,4% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale),
  • cu 16,8% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv în telecomunicații;
  • între 6% și 10,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități de editare, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii);
  • între 3% și 6% în depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități profesionale, științifice și tehnice, tranzacții imobiliare, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, transporturi pe apă, fabricarea băuturilor.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 11,9% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
  • între 4,5% și 9% în extracția minereurilor metalifere, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, activități de servicii anexe extracției, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;
  • între 1,5% și 3,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, transporturi aeriene, alte activități industriale n.c.a., captarea, tratarea și distribuția apei, construcții, fabricarea de mobilă, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, industria metalurgică.

Alte articole: Vestea momentului în România! Anumite salarii vor fi MAJORATE de la 1 august