- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă o categorie de români ar putea să iasă la pensie anticipat, fără penalizare

22 Mar, 16:02 • Cornel Ghimeșan
O categorie de români ar putea să iasă la pensie anticipat și fără penalizare. Vorbim de un stagiu de cotizare care ar fi cu 30% mai scurt decât în cazul angajaților obișnuiți.
Încă o categorie de români ar putea să iasă la pensie anticipat, fără penalizare

Au început numeroase discuții în spațiul public pe tema noii legi a pensiilor, după ce au fost eliminate perioade care, până acum, erau asimilate stagiului de cotizare.

În plus, cei care locuiesc în zone poluate nu vor mai avea dreptul de a se pensiona cu doi ani mai devreme de la 1 septembrie, așa cum fac cei din prezent.

Sunt doar două categorii de români care se pot pensiona mai devreme, conform noii legi a pensiilor.

Citește și Salariile bugetarilor se vor acorda „3 în 1”.  Simona Bucura Oprescu: „ Angajații la stat vor primi un venit fix, sporuri și un bonus de performanță”

Prima categorie face referire la românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, cum ar fi:

  • pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare.
  • pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

Cea de-a doua categorie se refera la bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Ce spune ministrul Muncii despre pensionarea anticipată

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit care sunt românii ce se pot pensiona anticipat.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

O nouă categorie de români ar putea să iasă anticipat la pensie

În plus, potrivit unei propuneri legislative, ar putea fi o nouă categorie de români care să beneficieze de încadrarea în locuri de muncă în condiții deosebite. E vorba de lucrătorii din extracția petrolului și a gazelor naturale. Stagiile lor de cotizare ar putea fi cu 30% mai scurte decât cele ale angajaților obișnuiți.

Dacă propunerea va fi adoptată, și extractorii de petrol și gaze vor beneficia de aceleași facilități prevăzute de lege ca lucrătorii din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, cei din instituțiile de medicină legală, personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară ori de personalul navigant din aviația civilă, mineri, lucrători din industria nucleară etc, potrivit avocat.net.

Citește și Pensii aprilie 2024. Banii vin cu întârziere pentru aproape 3 milioane de pensionari. Anunțul BNS

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult