- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încep investițiile în titlurile de stat Tezaur! Ce dobânzi oferă statul și care este perioada în care românii pot cumpăra titluri de stat

14 May, 10:54 • Lupu Alexandra
Românii pot cumpăra titlurile de stat Tezaur! Iată care sunt dobânzile.
Încep investițiile în titlurile de stat Tezaur! Ce dobânzi oferă statul și care este perioada în care românii pot cumpăra titluri de stat

Veste excelentă pentru români! Începând cu data de mâine, 15 mai, și până pe data de 15 iunie, persoanele interesate pot cumpăra titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 3 ani, spune economedia.ro.

Încep investițiile în titlurile de stat Tezaur

Românii pot face investiții în titlurile de stat Tezaur în perioada 15 mai – 15 iunie. Primele informații arată că titlurile de stat au o valoare nominală de 1 leu și sunt în formă dematerializată. Totodată, ele au maturități de 1 și 3 ani, iar la fel de bine, dobânzile anuale sunt de 6.50%, respectiv, 7.50%.

Titlurile Tezaur pot fi cumpărate online, de către persoanele fizice care apar înregistrate în SPV, atât de la unitățile Trezoreriei Statului, cât și de la subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. Dobânda este anuală și trebuie plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Totodată, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și pot fi rescumpărate în avans.

Citește și despre următorul subiect: Este oficial! Ministrul de Finanțe anunță cum se va face cumulul pensiei cu salariul! „Instituțiile de stat au început să înțeleagă mai bine rolul”

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei singure emisiuni. Totodată, românii au posibilitatea de a anula subscrierile deja efectuate, doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri speciale. Românii care vor să cumpere tilturi de stat Tezaur trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani.

Titluri de stat Tezaur
Titluri de stat Tezaur

Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul de Finanțe sunt neimpozabile. Totodată, fondurile obținute de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi folosite pentru finanțarea deficitului bugetar și, în cele din urmă, pentru refinanțarea datoriei publice.

Anterior, Ministerul de Finanțe a pus la vânzare titlurile Tezaur pe data de 12 aprilie 2023. Ele aveau maturități de 1, 2 și 3 ani și, de asemenea, dobânzi anuale de 6.70%, 7.30% și 7.70%. Valoarea nominală era de 1 leu și titlurile Tezaur erau în formă dematerializată. Cumpărarea s-a făcut online, în perioada 12 aprilie 2023 și 11 mai 2023, doar de către persoanele fizice, înregistrate în SPV. De asemenea, titlurile s-au achiziționat și fizic, atât de la unităţile Trezoreriei Statului (între 12 aprilie şi 12 mai 2023), cât și de la oficiile poștale (între 12 aprilie şi 11 mai 2023 în mediul urban şi 12 aprilie – 10 mai 2023 în mediul rural).

„Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului”, transmitea Ministerul de Finanțe.

Vezi și: Indemnizații tăiate pentru anumite categorii de bugetari. Finanțele au pregătit proiectul