- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începutul de lună vine cu vești proaste pentru fumători. Prețul țigărilor s-a majorat cu 50 de bani per pachet

03 Apr, 17:42 • Constantin Cristina
Începând cu 1 aprilie a fost anunțat faptul că, țigările vor suferi modificări la prețuri. Așadar, pachetul s-a majorat cu 50 de bani.
Începutul de lună vine cu vești proaste pentru fumători. Prețul țigărilor s-a majorat cu 50 de bani per pachet

Viciul supraîntâlnit la majoritatea persoanelor s-a scumpit. Luna aprilie vine la pachet cu majorări ale prețurilor, care s-ar putea să-i usture la buzunare pe fumători.

Mai multe tipuri de țigări a întâmpinat scumpiri cu 50 de bani per pachet, după ce, doi mari producători, BAT și Philip Morris, au mărit tarifele, moment în care acestea deja au crescut la țigări începând cu 1 aprilie 2023, a informat economedia.ro.

Citește și: Țara cu cei mai ieftini carburanți din lume majorează prețurile. Un litru de benzină va ajunge să coste 2 lei

Prețul țigărilor s-a majorat cu 50 de bani per pachet

Prima companie care a efectuat majorări ale prețurilor a fost Philip Morris, care a furat startul și a începu cu data de 27 martie. Un pachet de Marlboro a ajuns să coste între 20 și 24 de lei, iar unul de Parliament variază între 23 și 25,5 lei.

Timp în care, BAT, liderul de piață locală de țigări a pornit scumpirile cu data de 3 aprilie 2023. Țigările care se încadrează în aceste majorări sunt: Kent, Pall Mall sau Winston, care au creswcut cu 50 de bani per pachet. Așadar, Pall Mall albastru a ajuns să coste 23,5 lei, Kent Blue este 24,5, Rothmans Blue, 24,5, Vogue este 25,5 și Viceroy Red este 23 lei.

țigări
țigări

JTI, cel mai mare jucător din piață nu a efectuat noi scumpiri până la acest moment, însă ar trebui să urmeze la scurt timp. Scumpirea vine în contextul în care acciza la țigări a crescut de la 1 aprilie. De obicei, producătorii majorau prețurile cu câteva zile înainte, însă acum scumpirea a venit cu două zile după creșterea de acciză.

BAT făcuse pe 29 decembrie ultima scumpire. Aceasta operase această majorare de preț în perspectiva creșterii accizei pe produsele din tutun, inclusiv țigarete, pe care Ministerul Finanțelor le operează de la 1 aprilie 2023. Practica în piață este ca, mai înainte să intre în vigoare un nou regim al accizelor, pentru ca scumpirea să nu fie brutală, peste noapte, distribuitorii să facă scumpiri intermediare, cum este cea de acum. La două săptămâni de atunci, în ianuarie 2023.

În ultimii 10 ani, prețul mediu al unui pachet de țigări vândut în România s-a dublat, de la 11 lei la 22 lei.

Alte articole: Vești proaste pentru fumători. Țigările se scumpesc de la 1 aprilie