- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația este de patru ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene. Scenariu sumbru pentru 2023

09 Feb, 09:10 • Bumbeneci Diana
Inflația a crescut din nou în ultima lună din 2022. Din acest motiv, previziunile specialiștilor pentru 2023 sunt destul de sumbre.
Inflația este de patru ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene. Scenariu sumbru pentru 2023

Consumatorii din zona euro au anunțat că estimările legate de inflație au ajuns din nou la un record în decembrie, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE). Datele BCE scot în evidență faptul că ultimele majorări ale dobânzilor și scăderea prețurilor la energie nu au temperat nici acum temerile privind evoluția prețurilor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Inflația în 2023 aduce mari surprize

Conform unei estimări preliminare prezentată în spațiul public de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna noiembrie a aceluiași an. Graficul confirmat de Eurostat arată mai bine decât estimările unor analiști din domeniul economic, care mizau pe un nivel al prețurilor de 9%. Indiferent de estimări, inflația este de patru ori mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene de 2%.

Ai mai putea citi: Vești bune pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,14% pe an

Este vorba despre a treia lună la rând în care a fost raportată o încetinire a prețurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%. În acest context, așteptările legate de inflația în următorii trei ani au urcat la 3% în decembrie, de la 2,9% luna precedentă. Graficele BCE au fost analizate de specialiștii instituției pe baza răspunsurilor acordate de 14.000 de adulți din șase cele mai mari țări din zona euro. Pentru viitoarele 12 luni așteptările medii privind inflația au ajuns la 5%.

Analiștii au mai confirmat în cadrul ultimelor prognoze și faptul că, atunci când așteptările se mențin de la o zi la alta destul de mari, angajații și companiile își ajustează comportamentul legat de stabilirea salariilor, țin cont de creșterea rapidă a prețurilor și fac mai dificilă revenirea inflației la ținta BCE de 2 procente.

Mai mult, analizele realizate de reprezentanții BCE arată o îmbunătățire oarecum moderată a așteptărilor legată de evoluția economia și creșterea salariilor. Aceleași cifre scot în evidență și o ușoară reducere a așteptărilor legate de șomajul lunar. În cadrul celor mai sumbre scenarii, BCE susține că în viitorul apropiat, rata inflației în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 și la 3,4% în 2024.

Citește și: ANCPI contrazice criza economică. 33.274 de imobile, vândute în ianuarie în întreaga ţară

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult