- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația se simte și în cimitirele din Capitală! Locurile de veci vor fi și cu 50% mai scumpe

09 Jan, 19:26 • Cornel Ghimeșan
Scumpirile care vin în lanț se pare că nu au ocolit nici cimitirele din Capitală. Tarifele au fost modificate conform unui proiect adoptat în ședința Consiliului General al Capitalei, iar majorările sunt și de 50%. Cât costă un loc de veci în București?
Inflația se simte și în cimitirele din Capitală! Locurile de veci vor fi și cu 50% mai scumpe

Veștile proaste vin una după alta pentru români. Scumpirile cu care aceștia se confruntă apar la fiecare colț. După energie și alimente, acum urmează și cimitirele. Conform unui proiect adoptat în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei, tarifele anuale pentru întreținerea unui loc de veci sau a unei nișe la crematoriu au fost majorate cu 50%.

Taxele modificate se referă la tariful anual pentru întreținerea unui loc de 3 mp în cimitir după următoarea schemă: categoria I – 200 lei; categoriile a II-a şi a III-a – 90 de lei; categoria a IV-a – 40 de lei. În ceea ce privește crematoriile și întreținerea unei nișe taxa de întreținere va ajunge la 30 de lei. Și tariful pentru accesul cu mijloacele auto și a utilajelor pentru executarea lucrărilor funerare a fost majorat, ajungând la următoarele sume: autoturisme – 6 lei/oră; mijloace de transport sub 5 tone – 12 lei/oră; utilaje – 12 lei/oră.

Alte articole: Previziuni optimiste: FMI se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%. Reuters: România ajunge din urmă țările vecine mai bogate, ajutată de fondurile europene

De asemenea, prin regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat de CGMB în 2003, pentru asigurarea curăţeniei, a întreţinerii spaţiilor verzi, a pazei şi a utilităţilor în cimitirele municipalităţii a fost stabilit un tarif anual, care urma să fie reactualizat în funcţie de rata inflaţiei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 2019, când în baza HCGMB nr. 382/2019 au fost stabilite următoarele valori:

  • categoria I (Cimitirul Bellu) – 132 lei/3 mp; categoria a II-a şi a III-a (cimitirele Bucureştii Noi, Colentina, Dămăroaia, Ghencea, Iancu Nou, Izvorul Nou, Metalurgiei, Sfânta Vineri, Tudor Vladimirescu) – 60 lei/3 mp; categoria a IV-a (cimitirele Berceni II, Domneşti, Pantelimon II, Străuleşti II, Vest) – 24 lei/3 mp; tariful pentru întreţinere anuală a unei nişe la crematorii – 25 lei.

„Întrucât tarifele practicate în prezent asigură mai puţin de 50% din cheltuielile totale necesare asigurării întreţinerii cimitirelor şi crematoriilor, dar ţinând cont totuşi şi de caracterul social al activităţii desfăşurate în cimitirele şi crematoriile municipalităţii, se propune o actualizare a valorii acestor tarife de întreţinere, potrivit propunerii din Nota de Fundamentare nr. 1586/07.02.2022 înaintată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane”, se explică în document.

În 2020, activităţile necesare întreţinerii cimitirelor au totalizat 22,6 milioane lei, în contextul în care încasările din taxe de întreţinere anuală au reprezentat 9,2 milioane lei. În 2021, activităţile şi utilităţile au avut o valoare de 19 milioane lei, iar încasările din taxe de întreţinere anuală au ajuns la 10,8 milioane lei.

Cât costă un loc de veci în cimitirele din Capitală?

În prezent, în Capitală există 27 de cimitire, însă numărul locurilor de veci nu este unul clar și nici a locurilor disponibile. Cu toate acestea, cererea este extrem de ridicată, iar prețurile sunt în continuă creștere, motiv pentru care oamenii preferă să se orienteze din timp pentru achiziționarea unui loc.

În mod paradoxal, chiar și în rândul cimitirelor a început să fie o competiție și o ierarhie destul de clară, iar prețurile se aliniază la această „modă”. Prețurile sunt exorbitante la oricare dintre cimitirele Capitalei, însă în cazul celor care se află în „topul de lux”, prețul unui loc de veci poate ajunge la al unei garsoniere. În Cimitirul Bellu, de exemplu, care îți oferă posibilitatea de a-ți petrece somnul de veci „în compania” celor mai mari personalitați ale României, prețul se poate ridica și la 50.000 de euro.

Prețurile pentru un loc de veci
Prețurile pentru un loc de veci

O criptă de lux poate fi achiziționată cu sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de euro, adică la preț de garsonieră într-un cartier bun. Un loc modest, de doar 5 metri pătrați, este vândut cu 4.000 de euro. Oamenii au început să își vândă locurile de veci din cimitirele de fițe ale Bucureștiului, iar un anunț sună în felul următor:

”2 locuri de veci, 6m2,cimitirul Bellu ortodox, cruce și borduri din piatra.nu accept schimb. Pret negociabil.”, scrie o persoană care oferă două cripte contra sumei de 10.000 de euro.

Și cimitirele Reînvierea, Herăstrău s-au făcut remarcate pentru prețurile uriașe. În Reînvierea, unde proprietarii au chiar și promoții pentru doritori, o criptă cu trei locuri poate fi achiziționată pentru 7.000 de euro, prețul pentru o mașină decentă. În cimitirul Sf. Vineri București, pentru o suprafață de 9mp cineva cere 20.000 de euro.

Citește și: Avertisment Greenpeace: aragazul pe gaz metan, sursă de poluare. Gătitul la aragaz provoacă astm la peste 12% din totalul cazurilor la copiii din UE

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult